Starta holdingbolag eller köra privat?

4
Hej
Jag har sedan några år ett AB. Arbetar som it-konsult.
Jag äger 100% av företaget.
Nu är det så att jag har blivit involverad i ett projekt med 2 andra personer.
Och vi vill starta ett företag.
Känns rimligt att starta AB av olika anledningar, inte minst iom att kapital som krävs är 25k.
Har frågat runt lite och fått höra att jag INTE får blie engagerad i detta nya företag som "privat". Dvs det är inte så enkelt som att jag lägger in mina ca 8300 och får 33% av det nya företaget pga jag redan har företag.
Stämmer detta verkligen?
Enligt vissa jag har pratat med finns ett par alternativ där det bästa är att jag gör som följande:
1 - Jag startar ett holdingbolag där jag äger 100% av företaget
2 - Holdingbolaget köper upp mitt nuvarande AB
3 - Holdingbolaget går in som delägare i det nya projektet, där man startar ett AB
Ser detta ut som bästa alternativ? Och är verkligen sant att jag ej får bara lägga mina 8300 som privat i det nya AB som vi ska starta?
Undrar dessutom:
Om jag istället kör på alternativet holdingbolag, vem ska då lägga in kapitalet till det? Jag som privat person eller mitt AB?
1009
211

Hej,

 

Det är fel att du inte skulle få äga del av ett nytt AB privat. Det går jättebra att äga hur många som helst.

Däremot finns det ju fördelar och nackdelar med olika val. Den stora nackdelen med att äga nya AB privat är kanske att du inte kan nyttja schablonutdelning i mer än ett AB varje år. Så om du vanligtvis tar den utdelningen från ditt AB och dina partners vill dela ut ur det nya, så måste du avstå schablonutdelningen från ditt egna - och får alltså bara ut 1/3 av totala chablonbeloppet.

Detta löser man då genom att alla bolag ingår i samma koncern så att du själv bara får utdelning från ett bolag och övriga utdelningar går mellan AB upp till det du äger. Det kan vara ett holdingbolag som äger nya och ditt gamla AB, eller så har du ditt nuvarande AB som ägare av det nya. 

Om det vore bäst för just dig att äga privet, starta holdingbolag eller äga nya som intressebolag till dig nuvarande beror på många saker som inte framgår i din fråga. Men du har alternativ.

Om du startar holdingbolag så brukar det ju vara det bolaget som äger övriga bolag och därför är det du som privatperson som ska äga holdingbolaget och alltså betala för det. 

Om det nya bolaget startas som intressebolag så btalas det av ett av bolagen. Tänk också på att holdingbolag ger ytterligare ett bolag som ska ha bokslut mm, så det blir lite extra administration och kostnad. 

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.