ingående balans (wrebit)

1

Liten enskild firma, bokför med Wrebit. Har basic bokföringskunskaper, men ibland (läs: när det blir svårare än "pengar in/pengar ut") kör jag fast. Och givetvis sker det när det brinner i knutarna 😛 Jag behöver lägga in en ingående balans i bokföringsprogrammet, för att banksaldot ska stämma mot bokföringen, så det blir rätt i deklarationen. Men jag behöver hjälp med hur man gör! I min bokföringsapp kan jag välja vilket konto jag ska lägga in ingående balans på och så långt är jag med. Men jag måste också välja om det ska vara ett kredit- eller debetkonto. Och där fastnar jag - HUR tänker man där? Och, för att krångla till det ytterligare så är den ingående balansen negativ, dvs det är ett konto med kredit, där en del av krediten är utnyttjad när bokföringsåret startar. Hur lägger jag in ett negativt banksaldo? Skriver jag "minus" och beloppet? (det finns en komplicerad förklaring till varför det ser ut som det gör, men tänk "byte från bokföring med penna o papper till bokföring i mobilapp" så blir frågeställningen rätt. )Hoppas någon kan hjälpa mig! Tack på förhand!

1073
139

Se det så här.

När det gäller tillgångskonton och skuldkonton är det så att plus (+) betyder Debet och minus (-) betyder Kredit. Så ifall du har ett negativt belopp på bankkontot ska det beloppet alltså registreras på Kredit-sidan. Det är logiskt.

När det sen gäller intäktskonton och kostnadskonton är det så att kostnader bokförs som Debet (plus) och intäkter bokförs som Kredit (minus). Inte lika logiskt där.

 

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.