återköp av egna aktier

1
Hej
Har en fråga?
Om ett Holdingbolag köper tillbaka sina aktier för 130 000 kr som man tidigare år sålt för 25 000 kr till ett annat företag för att ingå ett samarbeta med som man har varit tvungen att avsluta hur bokför man det? eller ska det räknas som en privataffär och i så fall bokas som utdelning?

Tacksam för svar på detta då det är omöjligt att läsa sig till?🙂

Charlotte
1009
211
Hej, Har holdingbolaget sålt sina egna aktier (tex genom en nyemission) till det andra bolaget, eller har holdingbolaget sålt aktier i ett av sina dotterbolag? Eller är det ägaren av holdingbolaget som sålt sina aktier till det andra bolaget?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Holdingbolaget har sålt dotterbolagets aktier till annat företag för att samarbeta med men var tvungen avsluta samarbetet och därmed köpa tillbaka aktierna
1009
211
Ok, då förstår jag. Om jag antar att holdingbolaget då hade en andel av bolaget kvar i sin ägo. Inköpet bokför du då på samma konto debet 130 000 kr. Bör vara ett 13-konto. Ev avdrag för Goodwill. Kredit tex 1930 eller skuldkonto. Det är alltså en egen transaktion. Ingen vinst/förlust att tänka på nu. Och inget som rör privata.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.