Donation till forskningsfond på skattade pengar?

19
Hej!

Jag undrar om någon kan hjälpa mig med att ta reda på vad som gäller när jag i samband med försäljning av en produkt avsätter pengar för att donera till välgörande ändamål?Jag ringde skatteverket som bad att få återkomma i frågan, men det var en vecka sedan jag ringde och de har inte ringt tillbaka än.Man kan antingen se det som att jag avsätter en del av vinsten med försäljningen till donation, eller också som att jag säljer produkten och i samband med betalningen samlar in pengar som doneras till en forskningsfond.Frågan är egentligen om donations-pengarna ska beskattas innan de sätts in till forskningsfonden eller om det går att få sätta av dem utan att först vara tvungen att beskatta dem. Vad säger lagen?

Vad ska stå på kvittot?Ta utmaningen - svara innan Skatteverket! Du har redan en veckas försprång!😃/InkanPS: Har hittat en hel del andra svar på mina funderingar här på forumet, helt klart ett toppenforum! Tack!!!
488
Om du ska kunna betala med oskattade pengar betyder det att utbetalningen måste vara avdragsgill i din firma. Avdragsgill är den dessvärre bara om du kan hävda att din firma har nytta av arrangemanget; tex att du öronmärker pengarna till att beställa något forskningsprojekt som din firma har nytta av. (Typ att Sydkraft sponsrade el-forskning.)
19
Tack för svaret! Man kanske kan se det som en marknadsföringsåtgärd? Det ska bli spännande att se vad skatteverket svarar. Jag ska även fråga dem om det finns några hinder för att samordna en insamling, och alltså inte se det som att en del av priset går till forskning utan att priset betraktas separat och får ett eget kvitto medan pengarna till forskning inte tillhör själva produkten. Man skulle t ex kunna göra summan som går till forskning valbar, och inte obligatorisk. Jag forskar vidare... [br] [br]Jag har förstått att alla regler är skrivna utifrån att man håller hårt i sina pengar, inte att man vill skänka bort dem :wink:
589
1
I normalfallet är det ju som Karin skriver. MEN jag undrar ju hur t.ex. Hemköp gör när de ibland säljer kassar som är betydligt dyrare än normalt och där överskottet går till välgörande ändamål? [br] [br]Troligen går de pengarna aldrig in i Hemköps resultaträkning, utan landar direkt som en skuld i deras balansräkning. Men jag är inte säker. [br] [br]Ring Skatteverket och fråga, men se till att få tag i någon som verkligen kan det här, för det är jag helt säker på att inte första bästa kan.
720
Det är ju lite enklare för Axfood att hantera detta eftersom det bara blir en ej avdragsgill kostnad för dem. Det är ju ingalunda förbjudet att låta bolaget betala pengar till forskning, till Röda Korset eller andra organisationer men bolaget måste skatta för pengarna ändå. För ett AB behövs alltså 128 kr för att betala 100 til en organisaton för en enskid firma behövs 200 för att kunna betala samma 100-lapp. [br]Sedan kan det ju tänkas att man gör på andra sätt eftersom det rör sig om noterat bolag och en utdelning som betalas direkt till en organisation är skattefr för mottagaren

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.