Hur bokför man inbetalning av moms till skatteverket från privat konto?

8
Hej,

På följande länk https://support.speedledger.se/hc/sv/articles/202454049-Bokf%C3%B6ra-skatt-och-moms-Skattekontot- står det gällande inbetalning av momsen att "Om du betalat skatten från ditt privata konto så ska betalningen inte bokföras." Även här https://www.skatter.se/?q=node/2268 står det att "Man betraktar då alla skatteskulder inklusive momsen som privata och bokför dem endast i eget kapital om man använt ett "företagskonto" för betalaningen. Har du använt ett privatkonto för att betala momsskulden gör man ingen bokföring alls av den transaktionen."

Nu är det ju dock så att i min bokföring finns det en momsskuld till skatteverket på 2650 Redovisningskonto för moms på 400 kr från föregående bokföringsår. Denna har jag dock betalat in till skatteverket från mitt privata konto, så då ska denna transaktion alltså inte bokföras i företaget enligt ovanstående länkar. Men då nollas ju aldrig 2650? Då kommer ju momsskulden som är bokförd där bara att öka? Måste jag inte boka bort skulden i 2650 mot något konto? Eller vad är meningen att man gör med 2650 i detta fall?
967
85
Hej, Det stämmer att inkomstskatten är privat i enskild firma, men momsen är det inte. Som du skriver ligger den på 2650 (eller 1650) och måste bokas därifrån vid betalningen. Betalar du från privat konto i enskild firma så är egen insättning 2018 bra konto att använda som motkonto. (Är det AB så tex 2893)
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.