Hur fasen gör man detta i årsbokslutet?

8
Hej

Inför mitt årsbokslut har jag följande resultaträkning när jag drar ut en rapport:

https://imgur.com/VKQVrKi

När jag sedan gör som de säger här https://www.kapitas.se/bokforing/bokfor-arets-resultat och bokar debet 11 100 kr i 8999 Årets resultat och kredit 11 100 kr i 2019 Eget kapital så blir resultatet i rapporten 0 om jag drar ut den igen, det kan väl inte stämma????

https://imgur.com/CtRnCkM

Plus att det står minus på kontot 8999 "årets resultat", men det ska ju vara plus för det är en vinst? Eller????

Hur fasen gör man????
967
85
Hej, Först så är det som står i din rapport som du la in bild på just beräknat resultat. När du bokför resultatet ska sedan det beräknade vara noll - annars har man en diff. Nu har du istället ett bokfört resultat. Sedan är det så att man kan bli lite snurrig av + och - i många program. Men minus på resultatet visar i de flesta att det är en vinst. Det har med debet/kredit att göra. (Vissa visar intäkt med minus för att det bokförs i kredit, men många vänder på det för att man vill visa intäkt som plus och då blir allt som bokförs i debet istället med minus på - som kostnader och vinst).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
8
Betyder det att jag måste skriva ut de där rapporterna innan jag bokför årets resultat då? För det är samma problem med balansräkningen - efter jag bokfört årets resultat blir allting noll. Men det kanske är rätt? Balansräkning: [url]https://imgur.com/a/4UScEOA[/url] Eller är det i själva verket Balansräkningen och Resultaträkningen där allt blir 0 som man ska skriva ut och sätta i sin pärm med bokslutet?
967
85
Får inte upp din bild, men när man bokfört resultatet så ska tillgångar vara samma som eget kapital och skulder och det ska inte vara någon rad med beräknat resultat. Tänk också på att flytta ev belopp som låg på årets resultat tidigare till balanserat resultat. Bara årets ska ligga kvar som UB. Men du behöver väl inte skriva ut något innan. Beloppet ska ju vara bokfört på årets resultat (utom vissa program som ska sköta det åt en).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
8
Verkar som imgur är nere. Här är ett nytt försök med balansräkningen efter att jag bokfört resultatet på 8999 och 2019: [url]https://i.ibb.co/7XQNH5P/BR-efter.png[/url] Så bara för att bekräfta 100% - är det denna balansräkning och resultaträkningen där resultatet blir 0 som jag ska skriva ut och sätta in i pärmen för årsbokslutet? Vilket kontonummer är balanserat resultat? Hittar inte den i BAS-planen.
967
85
Ja. Sorry, det är 2010 i enskild firma du ska använda för att nolla alla övriga konton för eget kapital från tidigare år. Ser ju ut som du gjort rätt här. Tror du måste titta en gång till. Det är skillnad på beräknat resultat och faktiskt resultat. Det beräkande är inte resultatet - det bokförda är det. Du har bokfört årets resultat på 2019 vilket är helt rätt. Så denna rapport är rätt. Den visar årets resultat, vilket det inte gjorde tidigare. Tidigare sa rapporten att du inte bokfört klart men att resultatet just då låg på en summa. Nu säger den att du bokfört klart och att du har ett faktiskt resultat.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
904
52
Leonard: "Betyder det att jag måste skriva ut de där rapporterna innan jag bokför årets resultat då? För det är samma problem med balansräkningen - efter jag bokfört årets resultat blir allting noll" Jo, det är så att i de flesta bokföringsprogram bör man skriva ut resultat- och balansräkning innan man bokför årets resultat. Detta för att de ska vara informativa.
967
85
Men enda skillnaden här är att resultatet presenteras som "beräknat" istället för på en rad i bkoföringen med konto. Kan inte se att det skulle vara mer informativt än att se att resultatet är bokfört. Vet inte vilka program ni använder, men jag kan skriva ut rapporterna 5 år tillbaka och få exakt samma uppgifter idag som när året var klart. Jag ser också exakt samma resultat före jag bokfört resultatet som efter.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
904
52
Nja, visst kan den här sista raden Beräknat resultat = 0 i både resultat- och balansräkningen efter bokslutet tyckas förvillande. Sen t.ex. i ett AB får man efter bokslutet det totala resultatet uppdelat på två konton (skattekostnad och resultat) i resultaträkningen vilket ju inte heller gör det lika enkelt att se det bruttoresultatet som man under resten av året kunnat se. I eFRedo har vi dock sett till att man i resultaträkningen får ut raden Beräknat resultat = bruttoresultatet även efter att årets resultat är bokfört.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.