Dubbelt medborgarskap och enskild firma

1
Hej!

Jag funderar på hur det funkar när det kommer till enskilda firmor och dubbelt medborgarskap.
Jag är medborgare i både Sverige och USA men bor i Sverige och vill driva en svensk verksamhet.

Jag har tittat lite hur det verkar fungerar kring att få betalt genom tjänster som Medium, Youtube etc men jag slår verkligen knut på mig själv när jag försöker förstå vad och hur jag ska fylla i blanketterna.

Om man bortser från dubbelt medborgarskap så verkar formuläret W-8BEN täcka tex privatpersoner och enskilda firmor för de som inte är medborgare i USA.

Blanketten W-8BEN-E, som jag förstår det, täcker andra bolagsformer så som aktiebolag.

Jag tänkte först att W-8BEN skulle passa med tanke på att jag vill att det ska gå genom enskilda firman, men i blanketten nämns det att man inte får vara medborgare i USA.

Det jag då hittat är W-9 formuläret. Utifrån vad jag kan se så verkar det ut som att jag antingen måste fylla i den som amerikansk privatperson(TIN) eller som företag(EIN) i USA.
Jag vill varken eller.

Hur ska jag gå tillväga för att få detta att gå igenom den enskilda firman i Sverige.

Tack på för hand!
967
85
Hej, Jag kan inte svara på din fråga, men har du varit i kontakt med Skatteverket? De kan ju sånna saker och brukar vara bra på att hjälpa till. Däremot kan de nog inte reglerna som USA har. Bor du i Sverige och ska driva firman här så är det nog i huvudsak svenska regler som gäller. Däremot kan du kanske bli dubbelbeskattad eller i alla fall behöva redovisa något i USA.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Ringde skatteverket men fick svar att jag skulle maila istället för att få ett mer tydligt svar, så får göra det. Det verkar vara som ni säger dock, om det är tydligt att det är ett svenskt bolag så är det svenska regler. Ser ut som man sen kommer undan dubbelbeskattning ifall man faller inom vissa ramar. Tack för ditt svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.