Hur bokföra momsen på jul- och coronagåva presentkort flerfunktionsvoucher

1
Hej

Har köpt presentkort till som jul+coronagåva i AB.
Det är i butik som säljer varor med olika momssatser - alltså flerfunktionsvoucher.

Hur bokför jag detta med tanke på momsen?
Jag har förstått att momsen får bokföras i ett senare skede när presentkorten väl används?

Är total novis på detta så tacksam för all input.
976
52
Hej, Presentkort är ju något som ställer till det när det gäller att kunna lyfta ingående moms. Vid inköp av presentkortet ingår ingen moms utan den uppstår först när något handlas för presentkortet. För att kunna bokföra momsen ska du då ha tillgång till kvittot/kvittona när presentkortet utnyttjas, går väl bra om det gäller en själv men mycket besvärligare om det gäller anställda.
1
[quote="Stig Forsberg" post=42348]Hej, Presentkort är ju något som ställer till det när det gäller att kunna lyfta ingående moms. Vid inköp av presentkortet ingår ingen moms utan den uppstår först när något handlas för presentkortet. För att kunna bokföra momsen ska du då ha tillgång till kvittot/kvittona när presentkortet utnyttjas, går väl bra om det gäller en själv men mycket besvärligare om det gäller anställda.[/quote] Tack för svaret! Det gäller mig själv och hustru så kvitton finns. Hur hade du bokfört detta? Hade man gjort en senare bokföringspost i samband med att nyttjandet av presentkorten görs och bara bokfört "ingående moms" då? Jag kan ju dock säga att jag samtidigt fick svar av skatteverket på samma fråga. De hävdar att man inte får dra av för momsen när presentkorten nyttjas eftersom det räknas som "att de anställda genomför dessa köp". Kan man lita på det eller har medarbetaren fel!? Vad kan hända om jag ändå försöker dra av momsen i god tro?
976
52
Hej igen, Det här skulle i så fall bokföras med inköpskvitto där betalning utfördes med aktuellt presentkort som underlag enligt: Debet Ingående moms Kredit Kostnadskonto som inköp av presentkortet bokfördes på Men om skatteverket påstår att det inte är tillåtet är väl det bästa att inte bokföra det alls, om det ogillas kan det medföra ogillande och strafftillägg. Om du ändå bokför det kan du vid deklarationen lämna information om hur du har gjort, då blir det inget strafftillägg endast eventuellt ogillande.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.