Moderbolag och dotterbolag - aktiekapital

2
Hej, jag har öppnat två bolag. Ett moderbolag där jag äger 100% av aktierna och komma således alltid att göra.
Jag har även öppnat ett dotterbolag där moderbolaget äger 100% av aktierna. Dotterbolaget skall sedan delas upp på 34/33/33%.
Behöver jag sätta in aktiekapitalet på 25.000kr till dotterbolaget? Eller kan man göra på annat sätt?
967
85
Hej, Du behöver något till dotterbolagets aktiekapital. Pengar är enklast, men man kan även tillföra saker till samma värde men då ska en revisor yttra sig så det kostar nog. Och sedan är det såklart inte du som ska betala utan moderbolaget. Enklast är väl att ta från moderbolagets bank för aktiekapitalet i dotterbolaget. Sedan får väl moderbolaget tillbaka en del när övriga köper in sig. Tänk också på att ett dotterbolag ägs till mer än 50%, så om du kommer ner till 34% är det ett intressebolag. Kan vara bra att veta om du läser på regler mm senare.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Tack! Hur menar du då med intressebolag? Det ska bara vara ett bolag vi fakturerar i och ingen arbetar i det. Aktieutdelningen skall då gå skattefritt till mitt moderbolag 34%. Som jag där väljer att göra vad jag vill med. Funkar det?
967
85
Hej, Ja det funkar. Tänkte bara på att det finns skillnader i vissa regler beroende på om man äger 0-19, 20-50 eller över 50%. Men utdelning är skattefri även för intressebolag.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.