Ska förbrukningsinventarier skrivas av?

6
Jag driver enskild firma och har inhandlat en behandlingssäng till verksamheten. Den kostade drygt 15000kr ink moms. Vilket gör att den hamnar under förbrukningsinventarier om jag fattat det rätt.
Min fråga är, skall den ändå skrivas av under åren? Eller bokför jag den som en inventarie och thats it?
Jag bokförde den såhär
1930K
5493D ( i visma heter detta kontot övrigt förbrukningsmaterial)
2641D
Rätt? Fel?
Tacksam för svar!
12
[quote="Marie" post=72577]Jag driver enskild firma och har inhandlat en behandlingssäng till verksamheten. Den kostade drygt 15000kr ink moms. Vilket gör att den hamnar under förbrukningsinventarier om jag fattat det rätt. Min fråga är, skall den ändå skrivas av under åren? Eller bokför jag den som en inventarie och thats it? Jag bokförde den såhär 1930K 5493D ( i visma heter detta kontot övrigt förbrukningsmaterial) 2641D Rätt? Fel? Tacksam för svar![/quote] Du skriver av den direkt :).
6
Tack för svar! Hur bokför jag det?
1046
52
Det är en "direktavskrivning" du har bokfört iom: 1930K 5493D ( i visma heter detta kontot övrigt förbrukningsmaterial) 2641D Du har alltså bokfört kostnaden på ett kostnadskonto (5493). Ifall du velat bokföra sängen som inventarie skulle du istället bokfört den på ett tillgångskonto (t.ex. konto 1221) och sen bokfört årliga avskrivningar.
6
Tack för svar! Jag ville inte bokföra årliga avskrivningar, då den inte faller under de kriterierna. Jag vill skriva av den direkt. Är det rätt så som jag bokfört då? Eller ska något mer bokföras?
1046
52
Hej Marie, Ska försöka förklara bättre. Jag vet inte varför "skriva av direkt" blivit ett begrepp som används. Antingen bokför man kostnad vid ett inköp på ett kostnadskonto (t.ex. 5493 som du gjorde), eller så bokför man den på ett tillgångskonto (t.ex. 1221). Bokför man på kostnadskonto gör man inget mer sen, bokför man på tillgångskonto så bokför man löpande avskrivningar tills hela kostnaden är avskriven. Det är alltså rätt som du bokfört och inget mer behöver bokföras. Och tipset för framtiden är att glömma begreppet "skriva av direkt", ett inköp bokförs antingen som kostnad eller inventarie.
12
Hej Marie, Det är precis som Stig förklarar att " skriva av direkt" används jämt nuförtiden. Antingen kostnadsför man ett inköp eller sätter upp det på ett tillgångskonto och sedan skriver av :). I ditt fall så kostnadsför du och inte "skriva av direkt".
6
Tack så mycket! Nu förstår jag precis. Det var någon annan som skrev att jag ska skriva av den direkt. Därför undrade jag hur man gör det. Men då är allt som det ska. Tack!
12
Det var jag som skrev " skriva av direkt" med det ville jag säga att du kostnadsför den :). Ska kanske sluta skriva så hehe.
7
Hej! Helt riktigt, du får som det kallas direktavskriva/kostnadsföra inköp av inventarier som inte kostar mer än ett halv prisbasbelopp. Under räkenskapsår som påbörjas under 2020 går gränsen vid 23 649 kr exkl. moms. mvh / Lars Lindström
lygge_l

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.