Skulle denna uträkning funka?

0
Hej!

Har en fundering. Har precis startat enskild firma och undrar om man kan göra enligt följande med bokföringen i början för att få reda på hur mycket skatt man ska betala in på skattekontot hos skv varje månad och således veta hur mycket jag kan göra i eget uttag månadsvis:

Intäkter (ex. moms) - Kostnader (ex. moms) = Vinst x 0.40 (ca 40% skatt och egenavgifter?) = Summa för inbetalning till skattekonto ??

Är jag helt ute och cyklar eller skulle denna uträkning funka bra till en början för att veta hur mycket man kan göra i eget uttag varje månad samt hur mycket skatt man ska betala in för att balansräkningen ska stämma någorlunda i bokslutet? Har därtill en fråga, räknas mina anställdas kostnader (lön & arbetsgivaravgifter) som kostnader i företaget, och isåfall räknas även arbetsgivaravgifterna som en kostnad? Vore väldigt tacksam för svar då jag är helt ny inom eget företagande och har precis kommit igång.

Mvh, Rasmus
976
52
Hej, Till att börja med så räknas lön och arbetsgivaravgifter för anställda som kostnad i företaget. När det sen gäller hur mycket du kan ta som eget uttag per månad, så är det ganska komplicerat att få något exakt belopp. Vill du ha ett exakt belopp ska du använda ett bokföringsprogram som löpande kan visa detta allt eftersom du bokför intäkter och kostnader. Men 40 % av vinsten kan väl vara en bra uppskattad total årsskatt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.