Hjälp mig hjälpa en riktig klant - nybörjare deluxe

0
Hej!

Här kommer en genant fråga från en som verkligen behöver höra hur detta fungerar på enklast möjliga sätt. Tänk femåring.

Jag har aldrig drivit företag och har inga planer på det heller. Däremot har jag nu i deklareringstider pratat med min nya kille som har en halvpassiv enskild firma sedan många år, och nu misstänker jag att han klantat sig rejält. Såhär, de senaste två tre åren har han inte haft några inkomster i företaget, utan bara använt det för att göra avdrag på moms på inköp. Vi kan kalla det ung och dum och naiv. Han har nog inte tänkt på/förträngt vad detta faktiskt innebär. Detta har gjort att det numera står att han har ett underskott i verksamheten på drygt 125.000kr.

Nu vill han lägga ner det enskilda företaget. Vad betyder då detta underskott? För om jag förstår det hela rätt, så underskottet består ju av den totala kostnaden för varor han köpt in för privata pengar, så underskottet kan ju knappast innebära en skuld på den summan (125.000kr)? När och om han lägger ner företaget, kommer han att behöva betala in något till skatteverket? Hjälp oss att reda ut detta så vi förstår och kan göra rätt för oss/ordna detta på bästa sätt.
967
85
Hej, Först ska jag väl ta den uppenbara. Om han köpt in privata saker via företaget så ska han uttagsbeskattas. Det skulle han gjort året för inköpen. Och då inte alls fått dra av momsen. Skulle han av någon anledning kontrolleras kan det bli dyrt beroende på hur stora inköpen är. Om han inte skulle ha uttagsbeskattats för inköpen, men att det är inventarier som finns kvar i verksamheten, så ska man vid avslutet uttagsbeskattas för det. I övrigt får han avdrag för 70% av underskottet (i kapital) året efter verksamheten upphört. Så det blir inte fråga om att betala in 125 000 kr. Ev om man vill rätta någon moms etc. Och man kan ju försöka tajma om man har aktier som ökat i värde så man säljer året efter verksamheten upphör för att få mer nytta av avdraget.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.