Bokföra Insamling till hjälporganisation

4
Hej Alla.

Tänkte be om lite hjälp. Vi hade en insamling till ett event som stöd till en hjälporganisation. Folk fick betala in valfritt bidrag till ett separat öppnat konto för ändamålet och samtliga pengar betalades in till hjälporganisationen.

Nu när dammet har lagt sig ska vi ju nog bokföra bidraget och inbetalningen. Jag vill bara vara säker på att det bokförs rätt så det inte innebär skattemässiga kostnader vid bokslutet.

Inbetalda medel:

1930 Bankkonto DEBIT
3993 Erhållna donationer och gåvor KREDIT

Överföring till organisationen:

1930 Bankkonto KREDIT
6993 Lämnade bidrag och gåvor DEBIT

Åsikter på detta?
Tack på förhand.
967
85
Hej, Ditt förslag på bokföring ser rimligt ut. En sak att tänka på är att lämnat bidrag kan vara en ej avdragsgill kostnad, medan erhållen donation är skattepliktig. Så genom att de betalat bidragen genom er så kan ni förlora på den nettoskatt som kan uppstå.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
4
[quote="Johan Boström" post=41620]Hej, Ditt förslag på bokföring ser rimligt ut. En sak att tänka på är att lämnat bidrag kan vara en ej avdragsgill kostnad, medan erhållen donation är skattepliktig. Så genom att de betalat bidragen genom er så kan ni förlora på den nettoskatt som kan uppstå.[/quote] Jo tyvärr slog den tanken oss när vi försökte läsa på om beskattning. Ser tyvärr ut som vi kan få skatta på bidragen och inte dra av utbetalningen, vilket vi borde tänkt på innan!! Får väl försöka utmana skatteverket och skriva ett grundligt verifikationsunderlag, tror vi hamnat lite mellan ett par paragrafer. Tack för din input.
967
85
Hej, Ja, om ni ska "utmana Skatteverket" och försöka komma undan skatten/ej avdragsrätten på bidragen så bör ni lämna ett öppet yrkande i deklarationen för att inte riskera tillägg. Men var då tydliga med vad ni yrkar, varför, belopp mm. En tanke kanske är att bokföra inbetalningen som en skuld i så fall, och utbetalningen/bidraget som en minskning av skulden. Då skulle man tänka sig att ni erhållit bidragen bara för att betala vidare, alltså inte som en intäkt. Bara som en mellanhand. Men det beror väl lite på hur jippot var utformat och om allt betalats vidare. Är ju inte helt vattentätt, så gäller att vara tydlig med öppet yrkande. Säger inte att detta skulle funka, men kanske en tanke att utgå från.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.