Enskild & Aktiebolag, skatteplanering, överlåtelse utav anläggningstillgångar och försäljning privat

0
Hej,

Jag har en klient som bedriver en maskinverksamhet i ett enskild bolag och verksamheten har vuxit och ska nu flyttas över till Aktiebolag. Såhär långt allting gott.

Klienten har ett par leasingmaskiner som ska överlåtas till ABet, men det finns en maskin som han har köpt och amorterat på i många år i det enskilda. Han vill helst ha kvar den i det enskilda bolaget ett litet tag till för att sen sälja maskinen och ta pengarna privat istället för att de hamnar i aktiebolaget. Under tiden ska maskinen hyras ut till ABet enligt marknadsmässigt pris.

Maskinen skrivs av på 5 år och är blir fullt avskriven 2021. Maskinen kommer antagligen inte att vara fullt avskriven vid försäljning och klient förväntar sig få mer än vad det bokförda värdet kommer att vara. Därför ska mellanskillnaden tas som en intäkt i det enskilda.

Här finns det ju en del att tänka på, den här intäkten blir det ju skatt på och man vill ju se till att personen inte hamnar över brytgränsen för statlig skatt. I och med att lön från AB samt intäkter från enskilda läggs ihop vid inkomstdeklaration.

Eller ska man sälja maskinen till ABet, för att sen sälja vidare när man känner sig redo och sikta på utdelning vid senare tillfälle. Vad är det smartaste upplägget i den här situationen tycker ni? Vilka fler alternativ finns?

Vi pratar om ett belopp om ca en halv miljon efter skatt som förväntas få vid försäljning.

Tack!
1469
246
Och han kan inte tänka sig att avstå lön från AB det året som det blir aktuellt?
52
7
Det är väl ändå bäst att bara ta ut lön från AB:t så att utrymmet för utdelning blir så stort som möjligt? Inkomstskatt lär man ju få betala oavsett hur man gör.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.