Inköp av båt i enskild firma

4
Hej!

Har hört att det här med inköp av båt till firman kan vara lite problematiskt vid en eventuell kontroll från skatteverket.

Jag jobbar med biologi och utför bland annat nätprovfisken/undersökningar av sjöar. Har hittills utfört dessa uppdrag som timanställd men tänker nu ta dem via företaget samt buda på upphandlingar själv. Dock kommer företagen inte att bistå med utrustning när jag går in som egen företagare och jag är då i behov av bland annat egen båt med trailer. Jag anser att detta inköp är försvarbart inom mitt yrke, någon som har några erfarenheter/invändningar?

Handlar inte om några högre prisklasser utan en mindre motorbåt med trailer och utrustning för totalt 20-30 000. Hur bokför jag detta lämpligast? Behöver jag ta upp den som en inventarie och skriva av den?

Alla tips är välkomna ?
Tack på förhand!
4
Hej, du bokför den som en inventarie och skriver av den på fem år. Väldigt viktigt att båten inte används privat och att man kan visa det.
4
Tackar så mycket för info Sara ? Funderar lite på det här att kunna visa att den inte används privat: Hur gör man det i praktiken? Båten kommer att stå hemma i garaget på en trailer när den inte används. Sen finns det ju möjlighet att visa till uppdrag där jag använder båten när jag fått ett sådant uppdrag, men inte säkert att jag vinner de upphandlingar jag budar på. För att överhuvudtaget kunna vara med och buda på en upphandling här krävs det att man kan visa till att man innehar utrustning och kompetens nog till att kunna utföra uppdraget. Mvh David
4
Hej, Det är en bra fråga och det finns inget rakt svar tyvärr. Men tex en bild på båten i garaget i kombination med att man ser att det kommer in intäkter i bolaget är ett bra bevis. Sen att du visar dina upphandlingar så att Skatteverket förstår att du försöker få in uppdrag och att du lyckas. Ha alla dessa bevis klara ifall Skatteverket hör av sig. Det är alltså inget du behöver bifoga i ett första skede. Ett exempel som jag har varit med om (där Ekobrottsmyndigheten till slut blev inkopplad) är när man försöker hyra ut sitt landställe och sin båt år efter år men inte lyckas. Man har alltså tagit upp alla kostnader men har inga intäkter. Återkom om något är otydligt.
8
En bra ide kan ju vara att ha gångtimmar på motorn loggade. Du kanske kan ha körjournal som är vanligt till bilar? Skatteverket kommer ju vid en kontroll säga: Hej vi vill se att du inte använt båten privat och du är det ju upp till dig att bevisa det.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.