Använda befintligt aktiekapital för stt starta dotterbolag?

1
Hej,

Jag har ett litet aktiebolag inom IT och ska starta dotterbolag inom Café orch Restaurang branschen. Det jag undrar är om man kan använda delar av eller nästan hela aktiekapitalet från det blivande moderbolaget till att starta det "helägda", 91% ägarandel, dotterbolaget?
Båda företagen har 50000kr i aktiekapital.

Fann detta här på forumet, https://www.foretagande.se/forum/bokforing-skatter-och-foretagsformer/43393-anvanda-aktiekapitalet-50k-till-att-starta-dotterbolag.

Dock nämner inte svaren hur detta skall hanteras. Behöver en revisor godkänna värdet eller liknande eller är det bara att skicka över pengarna och bokföra under konto "1310 - Andelar i koncernföretag"?
103
33
Bra fråga, lite intresserad av vad du får för svar med .. =) .
19
9
Hej Om det är den juridiska personen, dvs moderbolaget, som stiftar dotterbolaget (är aktieägare) så är det inga problem att använda de likvida medlen i moderbolaget för detta. Det bokas upp som Andel i dotterbolag på ett 13XX konto. Du kan alltid i ett AB använda "aktiekapitalet" till investeringar så länge du inte köper förbrukningsmaterial som försvinner. Men Ex inventarier som skrivs av på 5 år är ok så länge du gör vinst i bolaget efter ett par år som matchar avskrivningarna. Många tror att de 50 000 kr man sätter in ska vara "låsta" men dessa kan alltså användas så länge man använder dem så de inte försvinner. Ex inventarier/fastigheter/mark eller dylikt. Men gällande start av dotterbolag så måste det vara just moderbolaget som är stiftare av detta bolag. Du som privatperson får inte ta ut 50 000 ur aktiebolaget för att stifta detta privat, då klassas det som förbjudet lån. Viktigt att tänka på. Lycka till .
1
Tack för bra svar! :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.