Bokslut? måste göras av revisor?

14
Hej,

Jag har min firma som bisyssla vilket innebär att det inte blir många verifikationer och inte mycket inkomst per år.Förra året var jag på en kurs ordnad av skatteverket där man gick igenom hur man deklarerar enskild firma. Med hjälp av en vän som kunde bokföring ordnade jag deklareringen själv och det gick bra. Men nu måste man göra bokslut för 2006.Jag har bara 35 verifikationer. Min fråga är om detta blir för krångligt och måste göras av typ en revisor eller annan kunnnig? Skatteverket kanske har någon liknande kurs? någon som vet mer? :?Hälsningar
488
Det beror alldeles på dina egna kunskaper, och hur komplicerad verksamheten är i din firma.
355
1
Du är väl inte skyldig att använda revisor så länge det inte handlar om aktiebolag? [br]Var det detta frågan gick ut på?
36
du måste inte ha revisor men du kanske behöver. förmodligen räcker det med att du läser lite info på nutek.se eller att du tar hjälp av en vän som har lite koll på detta, lycka till!
14
Tack för svaren, [br]Jo frågan gällde snarare om någon som jag utan djupare kunskap i bokföring kan klarar av att göra bokslut, tex genom att läsa sig in på info (som Theo föreslog nutek.se, tack). [br] [br]Nu när jag tittade snabbt i nutek.se blev jag ännu mer förvirrad. I nutek står så här: [br]"Enskild näringsidkare måste upprätta årsbokslut endast om omsättningen under år 2006 överstiger 794 000 kronor (20 basbelopp)". [br] [br]Å andra sidan står lite annan info i skatteupplysning som jag fick per post. Där står: [br] [br]"Enligt de nya bokföringsreglerna ska alla upprätta ett årsbokslut. har du en nettoomsättning (försäljning) som normalt understiger 3 miljoner kronor kan du välja att upprätta ett bokslut i förenklad form s k förenklat årbokslute". [br] [br]Min försäljning i den lilla verksamheten uppgår inte ens till100000 för 2006 så jag hoppas verkligen att nuteks anvisningar ska gälla, alltså att slippa bokslut. :) Eller? :( [br] [br]Tack på förhand [br]Laleh
720
För 2006 behöver du egentligen inte göra ett bokslut eftersom de nya reglerna gäller räkenskasår som börjar 1/1 2007 eller senare. MEN du måste lägga in IB poster på balansräkningen för 2007, dvs UB för 2006 alltså måste du för att få det att fungera ändå göra ett bokslut nu. Däremot finns det alltså inget (mer än merarbetet då) som hindrar dig från att deklarera N1 även i år för 2006 alltså. [br] [br]Och så frågan om du behöver en revisor. Du kan säkert själv göra ett bokslut som uppfyller de krav som finns. En lathund för bokslutsarbete finns här: http://www.foretagande.com/dftpage/LATHUND%20FÖR%20BOKSLUTET.htm [br] [br]Men vad man ska tänka på är att det är en sak att göra ett bokslut rätt, en annan sak att göra det på det absolut bästa sättet och det klarar du inte själv utan djupare kunskaper. Sedan är det ju upp till dig själv att besluta om det är värt att satsa någon tusenlapp för hjälp som kanske kan spara in dubbelt så mycket i skatter för dig eller inte. Ett exemel är ett företag jag just nu håller på med och rättar fg års deklaration. Han gjorde det själv och det finns egentligen inga fel i det men efter att jag nu använt de möjligheter som finns så får han 45.000 tillbaka på skatten istället för att betala 10.000.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.