Kontokort?

23
Jag tar upp en tidigare tråd då jag skulle vilja ha svar på lite fler frågor.Om jag använder mitt eget kontokort eller Paypal för inköp från tex USA så ska transaktionen bokföras som en egen insättning läste jag i ett tidigare inlägg.

Då är mina frågor:

1. Är det ok att använda sitt privata kontokort eller är det bättre med ett företagskort? Det verkar ju vara det billigaste sättet då företagskortet är ganska dyrt. Hur bokför jag överföringen tillbaka till mig privat?

2. Är det något annat viktigt att tänka på vid bokföringen?

3. Kan jag använda mig av de nya enkla bokföringsprogrammen med kontantbokföring då jag varken handlar mot faktura eller säljer utomlands, alla transaktioner sker ju kontant vid köpet med eget kontokort?

4. Finns det program för att skriva fina kvitton till kund då allt jag säljer förskottsbetalas direkt till konto eller med postförskott och därefter skicka varan till kunden eller går det att skicka betalda fakturor?//Tack Tili
488
Det är inte alls nödvändigt att banken har döpt kontot till "Företagskonto" eller nåt sånt för att du ska kunna använda det som företagskonto i din firma. [br] [br]Din bokföring blir mycket enklare om du har ett särskilt bankkonto / postgirokonto som i princip enbart används till firmans transaktioner, men det är inget tvång - så länge du har örnkoll på vilka transaktioner som avser firman och vilka som är privata. [br] [br]Har du ett särskilt firmakonto bokför du det på huvudbokskonto 1940 (bankkonto) eller 1920 (postgiro). Använder du ditt privata konto bokför du utbetalningar på 2018 och insättningar på 2013. [br] [br]Det finns program för enbart fakturering att köpa från de vanliga företagen som säljer bokföringsprogram. Då ingår funktionen att programmet skriver ut fina fakturor / kvitton. Eller så kan du göra kvittona själv i Excel tex men då får du själv räkna ut momsen och hålla reda på att numrera dem.
23
På vilket konto bokför sedan jag ev tull- och frakt kostnader då kommer jag använda kassan eftersom jag betalar dessa på posten?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.