Knepig fråga

45
Jag har tillsammans med min syster en handelsbolag som har legat vilande i över 5 år nu.Jag har ett projekt som jag inte vill blanda in henne i, vill alltså starta en enskild firma.Hur ska jag gå tillväga och vad behöver jag för något?Jag jobbar vid sidan om och har FA skattesedel (tror jag). Får tillbaka skattepengar i december månad.Är det bara till att registera firman på bolagsverket eller behöver jag göra något mer? Eftersom det inte rör sig om så stor omsättning (tror jag) så vill jag inte betala någon preliminärberäknat skatt varje månad utan jag vill göra det i samband med min deklaration en gång per år. Momsen vill jag betala en gång i månaden.Vad behöver jag formellt göra?Tack på förhand
39
https://www.foretagsregistrering.se/
720
Som delägare i handelsbolag har du inte FA skatt utan SA skatt. du måste alltså registrera dig för F-skatt och så om du vill skydda namnet också registrera firman (namnet) hos bolagsverket. [br] [br]Du registrerar dig för att redovisa moms 1 gång i månaden och vill du inte betala F-skatt varje månad så får du sätta din beräknade vinst till 0 kr. Men sedan är det ju så att det faktiskt inte är vad du vill eller inte vill som gäller utan tror du att du går med vinst ska du ange det och betala skatt varje månad, tror du inte att det blir vinst så är det det som gäller istället. Samtidigt är det då din skyldighet att om vinsten stiger göra en ny preliminär deklaration och öka/få en debitering som ligger i paritet med dina inkomster.
36
redovisar man alltid momsen månadsvis? hur går det till riktigt? [br] [br]skatteverket råder en ju att skriva 0, är inte det bättre för en själv även om man tror att man kommer gå med vinst.
39
Om man vet att man kommer att göra vinst så kan det vara fördelaktigt att betala månatlig f-skatt
185
Men när man registrerar går det att få några månaders uppskov, så att man hinner komma igång med firman. Är det så att man inte är säker angående vinst kan man ju sätta den till "0" och sedan skicka in en ny preliminär självdeklaration när man märker ungefär hur det går.
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.