Gymkort och friskvård

6
Hejsan!

Jag har drivit enskild firma ett tag men startade innan sommaren ett AB. Jag undrar hur jag rent praktiskt går tillväga för att ge mig själv friskvårdsbidrag för mitt träningskort hos Friskis. Nu dras den kostnaden via Autogiro från mitt privata konto. Gör jag bara en överföring till mig själv från aktiebolagets konto och bokför det på som friskvård? Med kvittot från Friskis som underlag?

PS. Jag har registrerat mig som arbetsgivare med mig själv som enda anställd och planerar den första löneutbetalningen nu i denna månad.

Tack så mycket för hjälpen!

Hälsningar,

Anders
967
85
Hej Anders, Tyvärr har jag dåliga nyheter för dig. Som enskild näringsidkare får du inte avdrag för gymkort. Du måste helt enkelt ombilda till tex aktiebolag. Du kan läsa mer här: https://wp.me/p9habU-94 När du driver enskild firma är du aldrig själv anställd i den. Du kan däremot anställa andra. Du kan inte ta ut lön som anställd, utan tar ut egna uttag under året men skattas på firmans resultat. Eftersom eget uttag inte påverkar resultatet kan du ta ut hur mycket eller lite under året du vill, men resutatet och skatten blir densamma.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
6
Hej Johan, Tack för snabbt svar! Jag har alltså redan ombildat till ett AB (i april). Så den enskilda firman är avvecklad. Hälsningar, Anders
967
85
Hej Anders, Jag ber om ursäkt. På något sätt hoppade min hjärna över alla ställen du skrivit AB. Men då kör vi från början: - Du behöver underlag - kvitto från Friskis funkar bra. - Som du skriver kan du när du vill överföra från AB-konto till dig själv. Vanligen gör man det en gång per år för att slippa be gymmet om underlag flera gånger, men man kan såklart göra det hur ofta man vill. - Du ska inte redovisa skattefri förmån i kontrolluppgift, så du behöver inte ta med det på lönespec.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.