Betala "tillbaka" kontantinsatsen i AB

Anonym
Jag har tankar på att starta ett AB som jag ska ha vid sidan av mitt nuvarande jobb. Min Tanke är att bara ta ut en ev utdelning och ingen lön. Det är en konsultverksamhet som inte kommer ha några direkta utgifter.
Jag personligen planerar att ta ett banklån på de 50.000kr som ska läggas in i AB.
När jag fått in tillräckligt med intäkter alltså 50.000kr kan jag då plocka ut dessa och betala av mitt privata lån med?
Så att bolaget har "sina egna" pengar som insatsen?

Tacksam för hjälp!
1469
246
För att få ut pengarna snabbt är det lön som gäller. Och 50 000 i näven, kostar bolaget 90-100 000, så det är ju då billigare att betala ränta ett tag.
Anonym
Tack Ingvar Då får det bli att ta en utdelning när det är möjligt och betala av lånet.
102
22
Alternativt kan du starta ett HB eller KB så slipper du aktiekapitalet. Om det bara är dig själv du säljer så bör inte bolagsformen spela så stor roll. Om du känner att du börjar omsätta mer, säg 500 000kr eller mer, så bör du kanske skaffa ett AB.
Anonym
Tack Daniel! Jag är inne på AB för jag har fått för mig att det är fördelaktigast om jag ska ha det som en sidoverksamhet till mitt vanliga jobb. Men jag kan ju ha fel ang det. Tänker att skatten blir högre då jag redan har ganska bra lön idag. Kanske ska undersöka HB och KB närmare.
1469
246
[quote="Anonym" post=57014]Tack Daniel! Jag är inne på AB för jag har fått för mig att det är fördelaktigast om jag ska ha det som en sidoverksamhet till mitt vanliga jobb. Men jag kan ju ha fel ang det. Tänker att skatten blir högre då jag redan har ganska bra lön idag. Kanske ska undersöka HB och KB närmare.[/quote] Ska det vara nån vits med det, så ska det vara ett AB. Annars läggs ju inkomsten från Handelsbolaget/Kommanditbolaget på dig privat ändå.
23
Det går absolut bra att göra på det här viset. Tänk bara på det som Ingvar sa, att lön är dyrt för företaget. Du kan plocka ut det som utdelning om du vill istället men då har du också ett maxtak på ca 170 000 kr per år. Om du vill ta ut mer i utdelning behöver du ha betalat ut lön under året. Då ökar takbeloppet. Företagande.se har en en infosida om detta: https://www.foretagande.se/sa-beraknas-skatt-pa-utdelning-3-12-reglerna/ Vill även uppmärksamma dig om att vara försiktig när du betalar av lånet till banken. Det är viktigt att du gör det med skattade pengar. Det vill säga att pengarna först går från bolaget till dig och sedan till banken. Om bolaget betalar av skulden direkt till banken kommer Skatteverket att betrakta detta som förtäckt lön, alternativt förtäckt värdeöverföring. En annan viktig aspekt med utdelningen är att det inte får ske någon utdelning under det första verksamhetsåret. Det måste finnas en fastställd balansräkning, vilket ju inte kan ske innan första verksamhetsåret är över och det finns en årsredovisning. Hoppas det hjälper!
En nördig revisor som brinner för att kvalitetssäkra! Hjälper till med redovisning, revision, skatt och rådgivning. Rådgivningen fungerar även utmärkt på distans! Kontakta mig gärna på [email protected]
Anonym
Tack så mycket Ben! En fråga på verksamhetsåret, om jag startar bolaget i juli 2018 innebär det att jag bör ha jul 2018-juni 2019 som mitt verksamhetsår eller är det bättra med jul 2018-dec 2019? För att sedan ha jan-dec som verksamhetsår. Då kan jag väl inte ta ut någon utdelning fören efter årsbokslutet början 2020? Tänker jag rätt då?
23
Du tänker rätt angående utdelningen. Du kan också ha ett förkortat räkenskapsår för att utnyttja utdelningen. I ditt fall hade det blivit jul 2018 till dec 2018. Det är något du kan ordna hos Skatteverket i samband med registreringen. Valet av räkenskapsår är helt och hållet ditt eget. Tänk bara på att för varje boksluts behövs det upprättas årsredovisning och deklareras. :-) Hoppas det hjälper!
En nördig revisor som brinner för att kvalitetssäkra! Hjälper till med redovisning, revision, skatt och rådgivning. Rådgivningen fungerar även utmärkt på distans! Kontakta mig gärna på [email protected]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.