Momsfråga

5
1
Hej,

Har en momsfråga som jag inte får ihop. Då det är ett sånt vidrigt högt skattetryck i Sverige spenderar jag 60% av min tid att tänka på hur jag faktiskt ska få ut några stålar till mig själv och övrig tid att försöka bygga någon form av värde.

Jag har just nu en momsskuld på cirka 100' som ska betalas i slutet av 2018, jag köper för lite saker kan man konstatera.

Ponera att jag köper en bil som fortfarande har moms kvar (endast ägts av företag) för typ 200' varav 25% är moms dvs 50'.
Jag säljer bilen veckan efter för 190' till en privatperson vilket innebär att momsen försvinner och jag får in 190' direkt till mitt AB. Det är i teorin en förlust men för mitt bolag har jag kvittat ett momsskuld på 50' men samtidigt endast förlorat 10' vilket i praktiken innebär att mitt AB tjänar 40'.

Vis av erfarenhet brukar Skatteverket alltid gå plus på alla transaktioner oavsett vad som händer vilket borgar för att ovan transaktioner inte bör fungera men jag kan inte hitta var det faller? Är det någon som kan slå hål på detta?

Mvh Patrik
1471
246
Har du dragit av moms när du köpte bilen, så måste du redovisa moms när du säljer den. Det spelar ingen roll att man säljer till en privatperson. Jämför med en mataffär. Dom får ju inte strunta i momsen på det dom säljer till sina kunder. Även om det svider, så får man aldrig betrakta momspengar som sina egna. Dom flyter alltid ovanpå, och tillhör alltid staten. Som företagare förmedlar du i princip bara momsen från slutkunden, till staten. Har du en momsskuld på 100' , så har du gjort en vinst i rörelsen på 400' . Så det borde finnas pengar till momsen.
5
1
Hej Ingvar, Tack för ditt svar. Tror inte du förstått min fråga fullt ut. När en privatperson köper ett fordon av ett aktiebolag föreligger det ingen moms. Således är det en irrelevant jämförelse med exempelvis en mataffär. I detta fall har jag köpt en vara med moms och säljer den utan moms, hur blir det då? Redovisningmässigt blir det att jag betalat 50' i moms och sålt en vara med 0 kr i moms. mvh Patrik
5
1
Eller så kanske jag missförstått momsreglerna när man köper ett fordon som privatperson. Det är aldrig specificerat moms men är det ändå moms i bakgrunden? Jag har förstått det som att när en privatperson köper en bil är det inte längre moms på fordonet när en firma köper fordonet. Är därför det ibland står momsbil alternativt ej moms. Men första försäljningen kanske det är moms på? Är det någon som vet? mvh Patrik
1471
246
Om du har [u]rät[/u]t att dra av momsen när du köper bilen ( vilket ju är en förutsättning för att du ska [u]kunna[/u] dra av den ), så ska du redovisa moms på försäljningen, oavsett vem du säljer till. Det finns alltid moms inblandad på ett eller annat sätt när man säljer nåt till en privatperson. Men det finns inget behov eller krav på att speca momsen, eftersom en privatperson inte har nån glädje av det. Momskedjan tar ju slut när varan sälj till en privatperson, eftersom den som säljer ska betala in momsen till staten, men köparen får inget avdrag för den. I hela kedjan innan dess har ju moms lagts på och dragits av så bara mellanskillnaden hela tiden redovisats, men vid sista försäljningen är det slut med det. Annars skulle nog många göra den här typen av affärer.. https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/moms/sarskildamomsregler/bilarochmoms.4.58d555751259e4d6616800010628.html#Skajagtautmomsnarjagsaljerbilen

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.