F-skatt eller FA-skatt

Anonym
Finns det några nackdelar att ha både A-skatt och f-skatt ( FA-skatt) istället för bara f-skatt.
Tänker om man skulle vilja ta lite extra jobb när man har tid.
899
52
Kan inte komma på någon nackdel.
15
1
Det finns en nackdel med hur försäkringskassan beräknar ersättning för tex VAB och egen sjukdom om du har FA-skatt. (Dock blir det rätt för föräldrapenning, då det har en annan formel för beräkning) Tex om du har 450 000 kr i årsinkomst, vara 100 000kr kommer från en anställning och resterande från en enskild firma. så får du lägre ersättning än om du tjänat 450 000kr via endast f-skatt. Låter kanske lite galet, men jag har egen erfarenhet av detta och det beror på att dom delar inkomsten med för många dagar. Detta eftersom man enligt f-kassan inte kan jobba deltid med enskild firma. Så var det i mitt fall år 2014 och jag drev ärendet till deras jurister utan framgång. Mig veterligen har deras beräkningsformler inte ändrats. Men har du inte tänkt nyttja f-kassan så är de ju lugnt...
899
52
Jaha, där ser man. Men Johan, du menar alltså att försäkringskassan utgår ifrån vad man angett i preliminär skattdeklaration. Jag tänkte att ifall man då anger att beräknad inkomst från anställning = 0 (vilket det ju skulle vara i det fall man enbart vill ha FA istället för F för att händelsevis kunna ta en anställning), då borde man väl inte åka på lägre ersättning?
15
1
FA-skatt betyder ju egentligen bara att du har f-skattesedel och en anställning samtidigt. Men om anställningen ger småbelopp är det ju inget som ger någon större påverkan ur den synvinkeln med viss ersättning från f-kassa. Angående preliminär själv deklaration vet jag inte, men dom kräver ju inte underlag och ändras något av det du uppgett är du ju skyldig att ange det i kommande ansökningar.
899
52
Jo. man ansöker om F eller FA.
15
1
Ja det stämmer ju. Hade glömt den biten!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.