Enskild firma bredvid min vanliga anställning.

6
2
Hej !
Jag har en anställning och har bruttoinkomst på c:a 400.000 kr.
Tänkte utöver detta starta enskild firma och köpa varor från andra EU-länder som jag sedan säljer.

Beräknad omsättning c:a 30000-40000 kr under 2016.

Fråga 1:
Om jag skulle komma över brytpunkten för statlig skatt kan jag då bara köpa på mig lite större varulager så att min vinst blir mindre.

Fråga 2:
Tips på billigt enkelt bokföringsprogram tack.
Har sneglat på Unicell ? Är det bra. Kostar 800kr plus 60 kr/månad.
Tänkte använda mig av kontant metoden när jag säljer.

MVH
1425
187
1. Nope, så enkelt är det inte :) Vid bokslutet ska du inventera lagret, och lagerökningen som då blir från noll upp till lagervärdet kommer att öka ditt resultat i motsvarande grad. Så det blir alltså varken upp eller ner i slutänden. Så lagervaror är ingen framkomlig väg för att minska vinsten. 2. Finns många olika åsikter om program. Själv tycker jag Unicell verkar lite krångligt efter vad jag sett. Fortnox finns ju också. Själv använder jag helst stationära program på datorn. Undvik dock Visma *enskild firma*.
1009
52
För att undvika att betala statlig skatt för resultat i enskildfirma finns två bra varianter av fondavsättningar: periodiseringsfond och expansionsfond. Avsättning till periodiseringsfond innebär att upp till 30 % av årsresultatet minskas (utan krav). Avsättning till expansionsfond innebär att upp till hela årsresultatet kan minskas (kravet är att motsvarande vinst måste ligga kvar i firman).
6
2
Tack för era svar. Här kommer fler frågor: Om min lilla verksamhet skulle växa och jag skulle gå över till ett AB istället. Kan man då inte fortsätta vara anställd, så kallad FA-skatt ?
1009
52
FA-skattsedel är till för den som driver enskild verksamhet och samtidigt har en anställning. Ifall du startar ett AB, så är det AB:t som ska ha F-skattsedel.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.