Kan ersättning bokföras som annat än lön

976
52
Har fått en fråga från en kund och undrar om någon har ett tips på hur man kan göra.

Det handlar om ett företag som har betalat ut en engångsersättning till en person som inte är anställd. Företaget vill inte att personen ska behöva betraktas som anställd med påföljande kontrolluppgift till skatteverket osv.

Så frågan är om ersättningen kan betraktas som något annat än lön?
3
Hej! Vilken tjänst har personen utfört? MVH Philip
Redovisningskonsult - [email protected]
976
52
Om jag förstått rätt är det inte någon typisk arbetsuppgift i företaget som utförts, utan mer någon form av engångsengagemang.
1001
85
Personen har ingen egen f-skatt?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
976
52
Nej, i så fall hade det varit enkelt. Det jag alltså undrar är ifall det finns någon möjlighet att betrakta en från ett AB utbetald ersättning (utan att något kvitto finns) som något annat än lön. Själv kommer jag inte på något sätt, men tar gärna emot tips om någon känner till hur man möjligtvis kan göra.
1410
187
Nej, enkelt ska det ju inte vara, det är ju lite av grejen med AB. Det allra enklaste är ju såklart att ägaren tar ut det som lön och sen ger personen pengarna. Penninggåvor varken registreras eller beskattas ju. Har det betalats ut från kontot? Utan kvitto? Då blir det ju mer eller mindre automatiskt ett uttag av ägaren. Finns det en tidsaspekt som gör att personen kan ta det som lön ett annat år? I så fall kunde det ju med lite god vilja bokföras som ett lån. Om inte personen är närstående. Sen finns ju den här grejen med under 18 år och 18800 kr utan skatteavdrag, men då måste man ju ändå betala avgifter.
49
Om jag inte är helt ute och cyklar så kan företag köpa av privatperson om tjänsten/produkten inte uttryckligen gjorts på uppdrag av företaget. Ingen moms givetvis men man slipper arb. avgifter m.m. Är tjänsten/produkten på uppdrag av företaget så ska det dock räknas som lön och då är man rökt. Kanske någon som kan bekräfta detta då jag inte är expert? Annars finns ju alltid Coolcompany.se och liknande tjänster där privatpersoner kan fakturera företag utan att själva ha ett bolag.
cigarrspecialisten.se
976
52
I det här fallet är det nog så att den person som fått ersättningen inte är intresserad av att se ersättningen som näringsinkomst eller liknande (med påföljande besvär), utan ser det som en vanlig skattepliktig ersättning. Det företaget vill är att det inte ska uppkomma någon form av anställningsförhållande alls, vilket det gör om kontrolluppgift behöver skickas där personnummer anges. Frågan är alltså ifall det går att betala ut ersättning till en privatperson utan att det ska betraktas som lön, eller är alltid sådan ersättning (om det inte gäller utlägg för något) likställig med lön?
1410
187
Finns det inga anställda i bolaget alls? Det hela låter ju som att personen helt enkelt vill ha det svart, och då får man ju ge honom det så. Sen får bolaget köpa en luftfaktura från såna som tillhandahåller sådana och peta in i bokföringen. Alternativt kan ju den här personen som inte vill blanda in några personnummer eller nåt, sälja tjänsten som en hobbytjänst. Har han bara gjort en grej vid ett tillfälle så kan det ju knappast anses varaktigt och med vinstsyfte, och skulle möjligen kunna gå som hobby.
976
52
Nej, det handlar inte om att någon vill blanda in svarta pengar i det här fallet. Ersättningstagaren har inget emot att få det som beskattningsbar inkomst, det är företaget som av någon anledning inte vill att ersättningen ska föranleda något som helst anställningsliknande förhållande. Jag har tidigare sagt att jag inte tror det går att undvika att se utbetalningen som lön, men lovade att kolla upp om det finns någon som har andra erfarenheter. Efter den här konversationen drar jag slutsatsen att lön är enda möjligheten
1410
187
Om det är företagaren som är så livrädd för ett anställningslikt förhållande, så borde han kanske hålla sig till en enskild firma och göra ett eget uttag som han sen ger bort..
1001
85
Om han är så rädd för anställningslika förhållanden bör han anlita personer med f-skatt eller personer som använder faktureringsföretag (som föreslogs tidigare) eller gå via bemanningsföretag. Jag är glad att de inte vill hålla på med svart arbetskraft. Mvh Johan
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
976
52
Det är inte så dramatiskt. Vissa omständigheter gjorde att en person fick ersättning utbetald. Företaget tyckte inte att det handlade om en typisk löneersättning och undrade därför ifall det bokföringsmässigt går att betrakta ersättningen som något annat än lön. Min uppfattning var att så inte var fallet och den här konversationen har stärkt min uppfattning. Tack för alla synpunkter.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.