Nybörjar frågor angående bokföring- Snälla hjälp!

4
Hejsan alla glada!

Detta blir mitt första inlägg på fourmet, spännande!

Har nyligen startat ett AB och undrar lite hur det går till med bokföring när man driver en E-handel.

Vad jag förstått så måste man bokföra varje transaktion som sker hos sin bank, stämmer det? Gäller det inga undantag?

Om man har över 100 transaktioner om dagen kan man då inte bokföra alla dom en gång i veckan ca?

Sen använder jag payson som bank till min E-handel och undrar då hur man bokför deras avgift som är ca 3 % på varje transaktion. Kan jag bokföra även dessa en gång i veckan med eller måste dom göras var för sig?

Väldigt tacksam för svar!
1465
187
Om du har över 100 transaktioner per dag, så är det ju lämpligt att bokföra dom dagligen. Såpass kan man ju klumpa ihop tycker jag. Men att vänta en vecka och bokföra 700 transaktioner i en klump känns lite undermåligt tycker jag. Och då blir det ju alltså att du även bokar in avgiften dagligen.
4
Tack för ditt svar! Jo det låter helt klart rimligt jag bara undrar vad lagen säger om det hela. t.ex om jag är iväg och sedan vill jag komma ikapp i bokföringen så jag bokför 3 dagars försäljning i en " klump" tack igen
1066
52
Visst är det så att du under en tid kan vara förhindrad att utföra den löpande bokföringen, t.ex. genom en resa. Lagen tillåter det. Däremot finns det väl ingen anledning att bokföra 3 dagars försäljning i en klump. Har du varit borta 3 dagar så är det naturliga att, när du kommer hem, bokföra dessa 3 dagars försäljning som 3 olika verifikationer med verifikationsdatum = försäljningsdatum där ingående belopp utgör respektive dags försäljning.
4
Tack för ditt svar! Okej okej. Jo men jag håller med det är det mest logiska men det jag undrar är vad lagen säger? Finns det något som hindrar mig att bokföra 3 dagars försäljning i en transaktion?
1465
187
Lagen som finns är ju bokföringslagen, och i åttonde paragrafen finns detta stycke som väl kan tolkas som att inbetalningarna ska bokföras senast dagen efter de skedde. [i] Kontanta in- och utbetalningar skall bokföras senast påföljande arbetsdag (kassabokföring). Övriga affärshändelser skall bokföras så snart det kan ske. I fråga om fordringar och skulder gäller att de skall bokföras så snart det kan ske sedan faktura eller annan handling, som tillkännager anspråk på vederlag, utfärdats eller mottagits eller sådan handling bort föreligga enligt god affärssed.[/i] http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Bokforingslag-1976125_sfs-1976-125/?bet=1976:125 Utöver lagen finns en då bokföringsnämndens allmänna råd, och de skriver vad jag minns ungefär samma sak. http://www.bfn.se/redovisning/REK/bfn-r2.aspx
1066
52
Teori och praktik är två olika saker. I teorin ska du följa bokföringslagen vilket innebär att du måste bokföra senast dagen efter. I praktiken är detta ibland omöjligt att uppfylla och det får man väl tro att lagen har överseende med. Vad kan då hända ifall du inte följer lagen? Det man först kan fundera på är vem som överhuvudtaget skulle ha möjlighet att upptäcka att så är fallet. Du har ett nystartat AB och förmodar jag, ingen revisor. Då är det egentligen ingen som någonsin kommer att se hur du har bokfört. De enda som eventuellt skulle kunna se din bokföring är skatterevisorer som någon gång i framtiden, av någon annan anledning, får för sig att göra en skatterevision på ditt företag. Skulle dessa bry sig om ifall du har bokfört senare än vad lagen säger eller ifall du klumpat ihop flera dagars affärshändelser? Skulle de överhuvudtaget kunna se vilket datum du utfört bokföringen? Jag skulle i ditt fall skapa en verifikation per dag fast den bokförs i efterhand, jag kanske har fel men det borde väl inte innebära något större merjobb än att klumpa ihop tre dagar.
32
Hej, vad kul att ytterligare en vågar chansa. Du har fått en del svar redan. Skulle vilja ge dig ett råd i all välmening. Om du tvekar och ställer de frågor du nu ställt, tror jag absolut att du bör ta hjälp från någon kunnig. Behöver inte vara revisor. Finns massor med enklare bokföringshjälp att ta till. Visst kostar det någon krona. Men du anar inte vad det kostar om någon skall reda ut saker som blivit fel. Fel föder fel som i sin tur gör att fler fel uppstår. Det kostar minst dubbelt upp att få folk att reda upp detta inför tex en skatterevision än att ha fått hjälp på vägen. Finns säkert en hel del kunnigt folk du kan anlita/rådfråga, för en billig peng på detta forum. Du får bättre och djupare svar/analys av just ditt ärende genom att anlita någon. Att fråga generellt på ett forum kan göra en mer konfunderad än klok. Detta är inga pekpinnar eller så...jag pratar av egen dyrköpt erfarenhet. - O då är jag ändå relativt kunnig inom ekonomi och bokföring.
Hoppas att jag kunnat hjälpa till ------------------------------------------- LR Design l Läsglasögon
21
2
Har du så många transaktioner så skulle jag göra ett exelblad och redovisa en vecka i taget. Detta är ju en sidobokföring som du bifogar till bokföringen och bokför totalerna en gång i veckan. Bifoga, kontrollera och sammanfatta vad som behövs. Så får du totalen på bankavgiften, dvs bara två transaktioner per vecka i st. för 300-400 st. Detta kräver naturligtvis att du har ett fungerande exelblad med spec. för moms och allt. Anlita någon som kan och lär dig!
1465
187
Men om man ändå ska skriva in varje post i ett Excelblad, så kan man väl skriva in det i bokföringen direkt?
11
Om du mot förmodan skulle behöva hjälp av en revisor eller redovisningskonsult, så finns det en bra lista här: http://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/revisorlista Många redovisningskonsulter kan hjälpa till som en sparringspartner eller med delar av bokföringen, om du vill göra det mesta själv.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.