Är man arbetgivare om man betalar ut provision för tjänst?

34
Tjena alla

Jag har en liten fundering.

I min affärsidé innefattas att jag hjälper privata människor och företag att tjäna en extra slant via nätet och deras internethandel.

I grund o botten innebär det att jag tar pengar från slutkund och av dessa pengar tar jag en procentuell provision av mitt arbete och sedan betalar ut detta till den jag utförde tjänsten för.

Min fråga är, är jag en "arbetsgivare" och måste via skatteverket anmäla detta. Jag har inga tankar på att betala ut lön för något. En provision anser jag inte är lön.

Eller är jag ute och cyklar?

För min affärsidé faller i bitar om det ska betalas arbetsgivaravgifter och dylikt...

Tack för hjälpen

Victor :evil:
1324
4
Någon skall ju betala skatten. Och provision är att likställa med lön. Den enda skillnaden är ju att lönen beräknas på annat sätt. Så antingen får uppdragsgivaren (den du säljer åt eller du själv betala egenavgifter/arbetsgivaravg + a-skatt. Så det enklaste är nog att ha ett bolag (enskild firma) där provisionen hamnar som du sedan skattar normalt innan du tar ut det som blir kvar. Hans
1479
250
Jag förstod inte upplägget och frågan riktigt med hänsyn till rubriken.. Arbetsgivare? Om du utför en tjänst åt någon, och tar betalt för det, provision eller timlön spelar ingen roll, så får du ju en intäkt som du ska skatta för. Är du då ensam så blir du ju som Hans säger t.ex enskild firma, och får betala egenavgifter och skatt.
25
"Min fråga är, är jag en "arbetsgivare" och måste via skatteverket anmäla detta. Jag har inga tankar på att betala ut lön för något. En provision anser jag inte är lön." För privatpersoner torde det handla om lön dvs här får du ett (arbetsgivar) ansvar vad gäller skatt och soc avg i det fall provisionen överstiger 1.000 kr per år. Är mottagaren ett företag med egen F-skattesedel sköter de sina egna skatter och avgifter. Peter / saldosystem.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.