Startsida

Kan jag med enskild firma anställa sambo eller hur funkar det?

Skapad - Senast uppdaterad
Inlägg: 8
Tack mottaget: 1
Driver idag ett företag inom "blandat jordbruk". Utför inga tjänser idag och själv jobbar jag heltid på ett annat lönearbete.

Min sambo är arbetslös och duktig inom bilmekanik etc.

Min fråga är om han kan använda min F-skatt och utföra bilreparationer åt andra? Behöver jag anställa honom då eller hur funkar det? Han har tyvärr skulder hos fogden så jag tror inte han själv kan driva eget företag då, eller?

Vi vill först prova och se om vi kan få någon lönsamhet på detta innan vi drar igång det på allvar. Eftersom han inte har något jobb och dessutom inte är berättigad till nån skälig a-kassa så känns det som detta skulle vara ett sätt att dra in lite pengar på. Vill att det ska vara en vit verksamhet för att kunna annonsera och även för att han ska ha en inkomst att deklarera.
Inlägg: 80
#34235
Han i sig kan inte nyttja din fskatt, då den är personlig. Men du kan ha han som anställd.

Nackdelen med enskild firma och anställd är att skatterna är högre än hos ett AB.
Med vänlig hälsning Mikael Ladoo Webbyrå En liten men effektiv webbyrå som erbjuder webutveckling och design till privatpersoner, företag och organisationer. Ladoo Webbyrå
Inlägg: 1394
Tack mottaget: 187
#34253
Arbetsgivaravgifterna är ju lika höga oavsett om han anställs av dig som om du hade ett AB.
Däremot är ju egenavgifterna lite lägre och han kan ju anses som medhjälpare i ditt företag.
Då är det alltså din F-skatt och ditt företag som utför bilreparationerna och du som tar betalt( men han som gör dom praktiskt ).
Sen kan ni dela resultatet vid deklarationen. Det gör man under de skattemässiga justeringarna och det blir då att han får betala in skatt och avgifter på den del som förs över till honom.

Sen finns ju då fallen där det är så mycket hos fogden, så personen vill inte ha nån inkomst alls. Då får man ju ta allt på dig, och sen får du ge honom pengar helt enkelt. Försörja honom. Det är ju ett ganska vanligt förhållande.
Man kallar det typ 'Mias bilservice' och han är den som gör jobben. Hur ni sen delar upp pengarna sinsemellan är det ju ingen som har att göra med.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.