Moms

7
Kan styrelsearvoden i en vägförening tas ut med moms?
DebetMaja
1324
2
Inte så länge det är privatpersoner som skall ha arvodet. Men de klart. Är det ett företag så kan ju företaget skicka en faktura på arvodet. Har dock aldrig hört talas om att man gör så. Däremot händer det ju att man utför jobb mot betalning åt föreningen. Exempelvis om det är en av gårdarna på en förening på landet som sköter snöskottningen. Men i det fallet blir det ju att jobbet utföres som en del av ex en jordbrukare och han fakturerar då via sitt bolag (jordbruket). Och då är det ju inte arvode utan just ett företag som utför en tjänst. Och då skall det givetvis betalas moms. Utan arvode i en förening är ju det samma som lön. Så ev skall skatt och arbetsgivaravg betalas på arvodet. Och det är föreningen skyldig att betala /dra om arvodet överstiger 1000:- på ett år för en person. Om summan är lägre skall även då föreningen skicka in skatteanmälan på personen så hen får deklarera skatten själv. Dock slipper föreningen då arbetsgivaravg. Hans
394
1
Det kan tilläggas att samfälligheten kan fördela ut den under året erlagda momsen till ägarna. De kan i sin tur om de är momsregistrerade och använder vägen i näringsverksamheten göra avdrag för sin andel av samfällighetens momskostnader i näringsverksamhetens momsdeklaration .
Ulf Bjarme
7
Tack för era svar. Det var som jag misstänkte. En av "gubbarna" hävdade att han ägde skog efter vägen och skulle ha moms,därför att han har gjort en avverkning en gång i tiden. Det enda som dessa herrar har gemensamt är att ha fritidshus efter vägen.
DebetMaja

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.