Hög lön i AB nu eller behålla i företaget och ta hög lön sen?

23
Anta att vi pratar om en lön över översta brytgränsen för statlig skatt.

Förstår skattemässiga fördelarna med att bibehålla "vinsten" i företaget för att ta som lågbeskattad utdelning sen.

Samma sak om man "snart" ska gå i pension och kunna skatta ut det med lägre skatt sen som pensionär.

Samma sak om man tror att inkomsterna kommer att variera stort då kan det vara bra att flytta mellan åren för att komma under vissa brytgränser osv.

MEN i annat fall...pengar som finns kvar som vinst i företaget vid årets slut ska ju beskattas i företaget. (sen tar man självklart maximal aktieutdelning) Blir det fortfarande vinst över som man då vill ta ut som lön under året efter så blir det ju en form av dubbelbeskattning. Först företagets vinstskatt, sen arbetsgivaravgift och sen personlig skatt.

Har jag förstått det rätt????

I så fall bör man ju i princip ta ut all "vinst" i lön om man inte kan göra tillräckligt stor aktieutdelning framöver.

Sen kan det finnas investeringsbehov, soliditet, trygghetsbehov, räntefördelningseffekter och liknande behov men om vi bortser från dessa.
632
3
Hej! Det sista har du definitivt missförstått. Du kommer aldrig dubbelbeskattas på det viset. Vinst som du skattar på övergår i eget kapital och är skattat och klart i företaget. När du sedan väljer att ta ut pengarna så beskattas du som privatperson om du väljer utdelning. Om du ska ta ut pengarna i form av lön så innebär att du sänker vinsten i bolaget, om du inte har några intäkter skapar du då ett underskott. Mitt råd skulle vara att ta "lagom" lön för att dela ut resten under kommande år. Om du inte har bråttom att få ut pengarna. Du kan ju även välja att dela ut hela vinsten. Det beskattas som inkomst av tjänst men du slipper i alla fall arbetsgivaravgifterna på lönen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.