Räknar jag rätt på skatten? (delat spreadsheet)

17
Hej,

Jag är mitt i en övergång från att vara bemanningskonsult till att starta en enskild firma och fortsätta på samma arbetsplats. Innan jag bestämmer mig skulle jag vilja ha lite tips och se om jag har räknat rätt.

Det är inga krusiduller gällande avtal med bemanningsföretaget.
Tanken är att skriva ett nytt avtal på 12 månader i taget, därför har jag gjort min uträkning grundat på 11 månader (11 x 45000) då en månad kommer gå åt till semester som jag inte kan fakturera för.
Jag kommer knappt ha några utgifter och arbetar i snitt 150/h per månad.
Moms är inte med i uträkningen alls.


Här är en länk där ni kan ändra på allt, vänligen förstör inte, men bygg gärna på det.
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=t4e7nfUdHapTKEllNmxVcuA&authkey=CMWgkucJ#gid=0

Om ni vill ladda ner kalkylbladet och använda det(förutsatt att jag räknat rätt ;))
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=tyJ1S9h0E3OHBjCw2hi5ovg&authkey=CN73ysoP#gid=0

Är jag helt ute och cyklar? (Jag hoppas att jag räknat lite fel 🙂)
Jag tycker att allt runt omkring med eget företag är roligt, om vi bortser från det, hur mycket skulle ni värdesätta tiden man måste lägga ner? Är det värt det för några tusenlappar extra efter skatt per månad?

Tack i förskott!
1073
139
Helt ute och cyklar är du väl inte. Efter en snabblick ser jag att du beräknat kommunalskatt på inkomsten innan grundavdrag, den ska beräknas på inkomsten efter grundavdraget. Sen har du inte med jobbskatteavdrag och nedsättning av egenavgifter vilka medför att din skatt blir lägre än den du beräknat. Dessa är dock mer komplicerade att beräkna så det blir väl lite marigare att få in dessa i en excelberäkning.
1324
2
Jadu. Detta med företagsekonomi och särskilt då skatter är inte så lätt. I din kalkyl så missar du regeringens stora "det enda vi kan" jobbskatteavdrag. Så i din kalkyl så har du fått lite drygt 238000:- (26+) i skatt men gör man en deklaration på samma siffror så skall skatten vara ca 211000:- . Och som sagt. Det svåra är att börja beräkna a-skatten (dvs det du kallar "kommunalskatt" ihop med "brytpunkten"). Istället kanske man skall jämföra det du kallar "företagets överskott" med vad en löntagare har i lön. På båda dessa skall ju sedan betalas a-skatt. Sedan jag som just nu sitter och räknar på vad som händer när jag lägger av har ju märkt att det finns en sak som jag som jobbat 30 år som privattjänsteman tycker är viktigt. När man har ett jobb (på ett företag med kollektivavtal) så betalar ju arbetsgivaren dessutom avtalspension. Som egen företagare så måste man ju betala detta själv. Och man kan betala upp till hela 35% av företagets vinst. På detta slipper man sedan a-skatt och även viss del av egenavgiften. Och i mina kalkyler för framtiden så hade jag nog inte velat bli pensionär utan de pengar som avtalspensionen ger. Hans
1324
2
[b]stifor skrev:[/b] [quote] Sen har du inte med jobbskatteavdrag och nedsättning av egenavgifter vilka medför att din skatt blir lägre än den du beräknat. Dessa är dock mer komplicerade att beräkna så det blir väl lite marigare att få in dessa i en excelberäkning.[/quote] Nedsättningen av egenavgiften hade jag missat i min beräkning så skillnaden blir altså 238 000 jämfört med 201 000:- . Hans
3
Jag skulle rekommendera skatteverkets skatteuträkning på deras hemsida!
1324
2
[b]Tax skrev:[/b] [quote]Jag skulle rekommendera skatteverkets skatteuträkning på deras hemsida![/quote] Absolut. det var den som jag använde för att få fram summan. Men glömde först att bocka för JA under punkt 13. http://www.skatteverket.se/webdav/files/servicetjanster/skatteutrakning2011/prelskut11ink1.html Hans
1073
139
[b]Tax skrev:[/b] [quote]Jag skulle rekommendera skatteverkets skatteuträkning på deras hemsida![/quote] Nja, det blir lite jobbigt att varje gång man vill veta sitt skatteuträknade resultat gå till skatteverket för att fylla i sina skattesatser, födelseår, räkna ihop samtliga inkomster under året, räkna ihop all skatt man hittills betalat, beräkna rörelseresultatet efter avdrag för egenavgifter, markera att man vill ha nedsättning av egenavgifter, fylla i ränteutgifter osv osv. Så jag förstår att Sol vill ha en bättre rutin för det här. Excel är nog dock inget fullödigt verktyg för ändamålet, som jag skrev tidigare blir det väldigt knöligt att få in de mer avancerade algoritmerna där (jag försökte själv för några år sedan).
589
1
Håller med, det blir mycket jobb. Själv använder jag det skatteprogram vi har på jobbet för sånt här, men det är ju inte alla som har tillgång till (eller anser sig ha råd med att köpa in) ett bra skatte-/deklarationsprogram.
17
Tack för all input! Det blev ändå ganska stora skillnader jämfört min ursprungliga kalkyl. Om jag inte har knasat till allting nu då. Det blev lite fulkod med jobbskatteavdraget, som jag egentligen inte vill räkna in då jag ändå har rätt till det som arbetstagare. (samma med grundavrdraget) Mitt ändamål med denna kalkyl är att beräkna om det är värt för mig att gå över från att vara anställd till att starta eget. Som det ser ut nu så är det nog nästa steg att skriva ett avtal och skaffa en F-skattsedel! Återigen, tack.
2
Förslag! Kan vi inte utgå ifrån din spreadsheet (eller från någon annans) och att var och en korrigerar filen det som fattas eller det som är felaktigt så kan vi tillsammans få fram en fungerande och korrekt xls-fil (excel) för deklaration inkomstår 2015 med skatteberäkning. Liknande den som finns på skatteverkets sida men i excel, så slipper man logga in varje gång. Kan det funka? Smidigare att ha en mall på sin dator. Vad sägs? :)
2
Kalkylarket kanske redan är korrigerat och uppdaterat....? https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KshfCsevNaqUfwRXIYmBfY38-AYZZFQ0frSmK3jls8E/edit?authkey=CMWgkucJ#gid=0 Någon som vet?? Tacksam för svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.