Några frågor om Aktiebolag

1
Hej,
jag är helt grön när det gäller företagande. Håller på att starta upp ett bolag som kommer sälja specialiserade produkter inom säkerhet. Vill att bolagsformen är aktiebolag då vi är två stycken och vill separera företagets ekonomi från våra privata ekonomier. Så till frågorna.

1. Har kollat upp det här med aktiebolag men inte riktigt förstått det till 100%. Startkapitalet på 50kkr kan det användas till att köpa in ett varulager eller är dessa pengar låsta till företaget?

2. Om det är så att startkapitalet kan användas till investeringar hur kommer man åt dessa pengar? Om man sätter in startkapitalet och sedan öppnar ett företagskonto på samma bank hamnar startkapitalet på 50kkr automatiskt på detta konto?

3. Hur är det med bokföringen av aktiebolag ska detta ske löpande månadsvis eller räcker det med resovisning 1 gång per år?

4. Tips på böcker för en novis angående bokföring och redovisning.

Stort tack!

Mvh
Semlan
1324
2
[b]Semlan skrev:[/b] [quote] 1. Har kollat upp det här med aktiebolag men inte riktigt förstått det till 100%. Startkapitalet på 50kkr kan det användas till att köpa in ett varulager eller är dessa pengar låsta till företaget? 2. Om det är så att startkapitalet kan användas till investeringar hur kommer man åt dessa pengar? Om man sätter in startkapitalet och sedan öppnar ett företagskonto på samma bank hamnar startkapitalet på 50kkr automatiskt på detta konto? [/quote] Aktiekapitalet kommer ju att sitta på företagets vanliga bankkonto som alla andra pengar i företaget så i princip kan du använda det hur du vill. Dock i aktiebolagsreglerna finns det bestämmelser att vissa saker måste utföras om företagets tillgångar går under 50% av aktiekapitalet. Så enligt ditt exempel. Du har ett aktiekapital på 50 000:- och köper lager för det. Då har du 0:- på kontot men ett lager värt 50 000:- . Ja då har ju företaget tillgångar på 50 000:- i sitt lager. Problemet kommer då om det visar sig att du gjort en dunder och köpt ett lager som blev omodernt och inte går att sälja. Men så illa skall det ju inte vara. Så länge du har pengar på banken + ett lager som ihop har ett värde på minst 25 000:- är allt frid. [quote] 3. Hur är det med bokföringen av aktiebolag ska detta ske löpande månadsvis eller räcker det med resovisning 1 gång per år? [/quote] I alla bolag skall bokföringen ske löpande. Jag tycker att bokföra månadsvis är för dåligt. Enligt god bokföringssed bör man bokföra inom 3 dagar. Att man sedan redovisar årsvis (deklaration och vinst) och månads,kvartals eller årsvis (moms) har ju inte med hur ofta man skall bokföra. Hans
10
Jag håller med hfohrman om att man ska bokföra löpande, men du behöver inte redovisa till Skatteverket varje månad, hur ofta detta sker ansöker du om med din f-skattsedel och momsregistrering. Min erfarenhet är dock att det är bäst att betala moms, och arbetsgivaravgifter varje månad (även om det alltså går att göra kvartalsvis eller årsvis) eftersom man annars måste avsätta pengar till en klumpsumma. Många små företag har svårt att beräkna hur stor denna summa ska bli - och dessutom att inte "nalla av den" vid likviditetsförändringar. Men du behöver alltså inte göra kvartalsrapporter, det krävs i princip bara av börsnoterade bolag. Lycka till !
Driver www.debitum.se - en online fakturaservice för små företag. 25 kr/faktura.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.