Utbetalning av lön, hur?

52
Hej!

Kan någon förklara för en dummy hur man utbetalar lön?

Min gissning:
1. a) Man gör en vanlig banköverföring till den anställdes konto på lönen minus kommunalskatten.
b) Man skickar ut en lönespecifikation till den anställde.

2. Man går in på skatteverkets hemsida och betalar in arbetsgivaravgifter (detta är enkelt då den räknar ut det själv).

Frågor:
3. Själva skatten/komunalskatten som man ska betala in för den anställde, vart gör man det?
b) Finns det som på skatteverkets hemsida att det räknas ut automatiskt hur mkt skatt man ska betala? Om inte, hur vet man det?

Utöver dom här 3 stegen. Är det något mer som man som arbetsgivare i ett AB behöver göra eller tänka på vid en utbetalning av lön?
1324
4
Vad gäller storleken på skatten du skall dra så beror det på vilken typ av anställning det rör sig om. [br][br]Är det en korttidsanställning eller en person som jobbar hos dig som extraknäck så skall man dra 30%. [br][br]Är det en normal anställning med typ månadslön (lön betalas per månad) eller 2 veckorslön så finns det skattetabeller på skatteverkets hemsida. Här är det dock viktigt att du vet personens totala Kommunalskatt (kommun. landsting + ev kyrka/samfund + begravningsavgift).  Man använder den skattetabell som ligger närmast, Ex 33,22 i skatt då drar du enligt tabell 33.[br][br]Sedan skall ju alla inkomster rapporteras i skattedeklarationen som du som arbetsgivare skall skicka in varje månad. Och sedan skall pengarna finnas på ditt skattekonto . [br][br]Sist är det viktigt att du sparar alla uppgifter om löner osv då du efter årets slut måste skicka in en årssammanställning. Och här är då första tillfället som du rapporterar den anställdes personnummer ihop med lönen/skatteavdraget. [br][br] 
5
Håller med hfohrman. Om du är osäker - ring Skatteverket! De har jättebra personal som mer än gärna hjälper dig rätt!
1479
250
Mmm, eller så stöter man på nån som inte har en aning om nånting..

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.