Vilken moms på förseningsavgift?

36
Har en videobutik och undrar vilken moms det ska vara på förseningsavgifter, då folk lämnar tillbaka filmer för sent. Automatiskt blir det momsfri försäljning i kassan, men stämmer detta? Nån som kan hjälpa mig?
2066
22
Det borde vara plus moms då det borde anses som att de betalar för en förlängd hyra, dvs ingen skillnad bokföringsmässigt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
109
Intressant frågeställning då den även appliceras på påminnelseavgifter. [br][br]Jag får ibland påminnelse på mitt privatabonnemang från Telenor och de är så jäkla smarta att de skickar ut fakturan med förfallodag den 22:a, då de vet att folk brukar betala räkningar ca den 27:e. Dessutom blir det ju bättre cash management för dem då de betalar ut löner osv den 25:e antar jag.[br][br]Jag vet att det går att ändra eller lägga upp autogiro men jag får aldrig arslet ur vagnen att göra det så jag tänker det ska väl inte vara så svårt att lägga upp den räkningen så den blir betald 22:a. Men ibland blir den ändå dröjande till ca 27:e och då är de jäkla snabba att påminna. +50 kr på nästa faktura och denna påminnelseavgift är 0% moms.[br][br]Borde vara applicerbart på förseningsavg också, tycker jag utan att veta säkert.[br][br]Mitt företags räkningar betalar jag såklart alltid spot on!
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
1073
139
Påminnelseavgifter och inkassoavgifter vad gäller försenad betalning, är momsfria.[br][br]Så det är nog riktigt att betrakta förseningsavgiften som momsfri.[br]
1165
15
Men är försenat återlämnande av en hyrfilm verkligen en påminnelseavgift?
394
1
Skatterättsnämnden har den 18 juni 2003 bedömt det som en momsfri omsättning:[br][url=http://www.skatteverket.se/rattsinformation/rattsfall/tidigarear/2003/2003/protokoll200322.4.18e1b10334ebe8bc80001453.html#w]http://www.skatteverket.se/rattsinformation/rattsfall/tidigarear/2003/2003/protokoll200322.4.18e1b10334ebe8bc80001453.html#w[br][/url][br][br]Nämnden gör följande bedömning.[br]Den förseningsavgift som förhyraren har att erlägga enligt punkt 11 i de Allmänna hyresbestämmelserna medför inte att denne har fått rätt att disponera varan under en förlängd hyrestid. Något nytt avtal om hyra av varan under ytterligare en tid har inte ingåtts mellan parterna och någon omsättning av tjänst föreligger därmed inte. Med denna bedömning uppkommer inte skattskyldighet till mervärdesskatt för bolaget på grund av de aktuella förseningsavgifterna.[br]Kommentar:[br]I ärendet är intressant att notera att Högsta Förvaltningsdomstolen i Finland i ett videouthyrningsfall bedömt förseningsavgifter utgöra en form av skadestånd medan Skatterättsnämnden funnit en annan grund för skattefrihet, nämligen den att förseningsavgiften inte utgör någon omsättning vilket i sig utesluter skatteplikt. Som framgår påverkas bedömningen av innehållet i avtalade hyresvillkor. Förhandsbeskedet har inte överklagats.[br]Område: Förhandsbesked[br][br][br]
Ulf Bjarme
2066
22
Bra mycket bättre med "fakta" än gissningar! Tackar.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
36
Ok tack men nu har jag stött på nya problem. Om förseningsavgiften ska bokföras i debet 6995 så stämmer inte min kassa, all försäljning bokförs ju på 3-konton i kredit, hur ska jag göra? Fanns ett konto 3995 för påminnelser, kan jag använda detta istället??
394
1
jag skulle vilja föreslå konto K3930 för dina momsfria påminnelseavgifter.
Ulf Bjarme

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.