Bilda AB, revisorskostnad etc

5
Hej.

Jag har sedan i somras en enskild firma (hyrläkare) och behöver lite hjälp med några frågor. Roligt om ni kunde ta er tid att svara på dem.

1. Sitter och funderar på det här med kontor i hemmet. Om man drar av                    schablonmässigt för detta, var görs det? I bokslutet? Fakturerar man beloppet till sig själv? Drar man av för det i den privata deklarationen?

2. Vad är brytpunkten för statlig inkomstskatt av tjänst för 2009?

3. Jag funderar på att starta AB. Kommer att omsätta ca 1 miljon Kr med ca 900' Kr i vinst. Är det värt det med tanke på att ca 25'-30' Kr går bort i revisorskostnader med AB? Överväger skatteplaneringsmöjligheterna (puh)?

4. Vilka handlingar förutom de man skickar in elektroniskt på foretagsregistrering.se behöver skatteverket ha? Det blir bara jag som ägare och styrelsemedlem.

Tack på förhand.
Hälsningar Tjamo :OMG
321
9
Hej![br][br]Jag kan inte svara på alla frågor, men ett par av dom:[br][br]Du drar av i din privata deklaration. Tror det är 5000 för lägenhet och 3000 för hus, men beloppen kan ha höjts.[br]Statlig inkomstskatt om mer än 367.800 kr/år. [br]Jag skulle nog kört som enskild, om jag vore ensam. Men kan du inte hyra ut några av dina kollegor också?[br][br]Lycka till med företagandet![br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
1165
15
Jag antar att du inte har alltför många verifikat, och därför låter revisionskostnader över 12.000kr/år som väldigt mycket. [br][br]Utan att ha räknat på det så påstår jag att du får mer pengar i plånboken om du väljer att köra som AB istället för enskild firma. Helst skall du ha med brutet räkenskapsår då det ger lite större möjligheter att planera inkomsten (som alltid beräknas på kalenderår) och ditt bokslut, som ligger över delar av två kalenderår.
2066
22
Och för att lägga till några fler svar:[br][br]2) Hos [url=http://www.skatteverket.se/skatter/ovrigt/beloppochprocent2009.4.6d02084411db6e252fe80007428.html]Skatteverket[/url] finns aktuella siffror.[br][br]3) Med ett AB räknas lön som en kostnad, så det blir troligtvis mindre vinst. I vilket fall, du borde inte behöva betala över 10000 för revision/bokslut på ett så litet företag (förutsatt att normalt bokföringsarbete är gjort från början, men det måste du ändå ha med oavsett företagsform).[br][br]4) Om det inte är några konstigheter borde du inte behöva skicka in något mer än det du fyller i online. Det står om du följer anvisningarna steg för steg.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
5
Tack så mycket för svaren. [br]Då återstår frågan om jag ska försöka mig på den löpande bokföringen själv. Funderar på unicells program Unibas då jag är novis på området. Åsikter om detta?[br]Att försöka hyra ut kollegor vore intressant men får nog bli en senare fråga misstänker jag :nicka[br][br]Hälsn Tjamo
2360
49
Det finns naturligtvis bättre alternaiv med mycket större behållning för dig själv under vissa förutsättningar, men för detta behövs svar på flera frågor. Jag hjälper till vid start av företag i Sverige och Lettland samt EKONOMISTYRNING. Du får gärna gå till min E-post  om du har privata frågor.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.