Att samarbeta genom en ekonomisk förening?

5
Vi är några vänner, med varsina enskilda tjänsteföretag med kompletterande kompetenser, som har tänkt att gå ihop under samma flagg. Vissa jobb kommer göras individuellt, vissa projekt kommer fler vara inblandade i - men oavsett under samma företagsnamn.

Vad vi har tänkt, efter det vi läst, så verkar en ekonomisk förening den bästa lösningen. Att främst marknadsföring och kundkontakt (som fakturering mot kund) sker genom den ekonomiska föreningen. För att vi sedan i våra enskilda firmor fakturerar föreningen de jobb vi gjort.

Ser du något problem med detta upplägg? Nackdelar?
Är det något vi ska tänka på? Några tips?
Har du något bättre förslag på hur vi ska lösa det?
117
3
Hej![br][br]Ett problem med en ekonomisk förening är medlemskapet. Enligt lagen om ekonomiska föreningar skall föreningen vara öppen. Det vill säga att den som anser sig passa in i föreningens intresse och syfte får ha rätt att bli medlem.[br][br]Om ni är några stycken skulle nog jag förorda att ni bildar ett AB istället. Då kan ni reglera vilka som får vara med genom aktieförsäljning, hembud etc.[br][br]Det gäller bara att vara försiktig med avtal mellan marknadsbolaget och ni som enskilda näringsidkare så att ni inte blir klassade som anställda i marknadsbolaget.[br][br]Jag har exempel på avtal för hur detta skulle kunna byggas upp.[br][br]Mvh[br][br]Henrik Öhrn[br]
Henrik Öhrn
auktoriserad redovisningskonsult
Filip Erikssons Affärsbyrå AB
http://www.affarsbyra.se/
[email protected]

Ledamot av SRF (www.srfkonsult.se)
450
kolla på www.blinfo.se de har en fin bok om detta....
5
[b]Från Nutek:[/b][br][i]"I stadgarna kan det öppna medlemsskapet begränsas. Godtagbara begränsningar är till exempel anställda hos föreningen, viss yrkesgrupp, konsument av viss tjänst, bosatt inom ett visst område, annan geografisk begränsning eller begränsning av medlemsantalet."[/i][br][br]Om detta stämmer verkar det inte vara något problem att se till att bara de man vill ha med i föreningen får gå med. Eller har jag missat nåt?[br][br]Anledningen att ett AB inte är ett alternativ nu i inledningsskedet är att vi alla är nyutexaminerade studenter och har i stort sett inget kapital. Samtidigt som vi vill börja etablera ett namn redan från början, med tanke på logo, webbplats och allt sånt praktiskt.[br][br][br]Just de problem det kan innebära för våra enskilda bolag, med att de allra flesta jobb är tänkta att gå igenom detta företag, har vi också funderat kring. Men det finns alltså vägar att lösa det om jag förstår dig rätt, Henrik?[br][br]Eller finns det, återigen, något annat sätt att lösa det på? "Vanlig" anställning i marknadsbolaget är inget alternativ, då vi jobbar i olika (om än besläktade) branscher med olika förutsättningar.[br][br][br]Freetime: Boken verkar klockren, om vi nu skulle bestämma oss för att köra på ekonomisk förening.
2360
49
Det är mycket klokt att ni har varsin firma, hur goda vänner ni är just nu. När ni nu registrerar tänk på att ta med lite andra saker som just du är intresserad av. Det kan du i ett senare skede ha glädje av mot SKV.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
117
3
Hej![br][br]Visserligen är medlemsfrågan dispositiv men den måste i stadgarna vara så allmänt hållen ändå att flera än ni kan vara medlemmar. Man får tillexempel inte skriva att person xx, yy och zz får vara medlemmar. [br][br]Det går ju alltid att ombilda en ek. för till ett AB senare. Det gäller fortfarande att ni måste skriva avtal mellan ek. för och era enskilda firmor för att inte bli klassade som anställda av ek.för, dessutom rekommenderar jag er att skriva samarbetsavtal mellan er när ni jobbar tillsammans i ett projekt. Detta för att reglera ansvar etc.[br][br]Mvh[br][br]Henrik Öhrn[br][br]
Henrik Öhrn
auktoriserad redovisningskonsult
Filip Erikssons Affärsbyrå AB
http://www.affarsbyra.se/
[email protected]

Ledamot av SRF (www.srfkonsult.se)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.