"Lön"

4
Hej,

Hur mycket får man ut i "lön" om man drar in 150 000 kr + moms i månaden (enskild frma). Inga kostnader och kommer jobba ett helt år.

Har läst lite om schablonavdrag, vad är det egentligen? Är det pengar man får behålla eller försvinner de till staten?

Tacksam för svar...
70
Grovt räknat kan du görs på följande sätt:[br][br]1- Ta bort momsen. Det får du inte behålla ett öre av.[br]2- Halvera de pengar du drar in. Ungefär hälften går bort i egenavgifter och skatter och ungefär hälften får du behålla.[br]3- Klart.[br][br]Alltså, om du drar in 150.000:- i månaden + moms så får du behålla ungefär 75.000:- i månaden efter skatt och staten får 112.500:-. Rättvis fördelning med tanke på att det är du som utfört arbvetet, eller hur? ;)
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
720
Fast vid de nivåerna så stämmer inte schablone 50/50 till dig och staten.[br][br]150.000 ger efter schablonavdraget en inkomst på 112.500 i månaden. Vi så hög lö ligger skatte på 49%, alltså är i privata skatt 55125 kr i månaden. Sedan är det också egenavgiften på ca 34000 u ska betala. Ca eftersom den kan variera efter hur många karesdagar du väljer i sjukförsäkringen.[br]Av ia 150.000 försvinner alltså sa 89000 i skatter och du har själv kvar 61000
70
[quote author=Redkon link=topic=4266.msg20129#msg20129 date=1220876794][br]Fast vid de nivåerna så stämmer inte schablone 50/50 till dig och staten.[/quote][br][br]Misstänkte nästan det, men det är ändå väldigt grovt räknat "däromkring". [br][br]Beräkningen som sådan är ju inte så exakt till att börja med, det är baserat på att man får in exakt lika mycket varje månad i ett år t.ex. Och att man inte har några utgifter alls, man har utgifter för revisor, bankkonton, osv, även om man inte har några materiella löpande utgifter.[br][br]Intressant att balansen förskjuts så pass mycket ändå... då blir det 61.000:- i plånboken och 126.500:- till staten (med momsen inräknad). :blink
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
219
1
Det kan väl inte finnas något företag som inte har några konstnader?[br]Ingen mobil? Inget internet? inga resor? inte ens ett papper att skriva fakturor på? Ingen dator? Inga bankkostnader? Inget.... Hur får man in 150 000 utan att ens betala några kostnader alls för att få in pengarna...Det är för mig en gåta![br][br]150000 kr minus alla kostnader som gör att att företaget kan få in mer pengar = vinst[br]Vinsten beskattas sen.[br]Är det inte så???
70
Visst är det så.
Kent Kumpula
Uppsala Bildteknik AB
www.uppsalabildteknik.com
4
Ok, är detta ett rätt sätt att räkna ut det hela?[br][br]150 000 * 0,75 = 112 500 (Schablon)[br]112 500 * 0,30 = ca 34 000 (egenavgift)[br]112 500 * 0,49 = ca 55 000 (skatt)[br][br]"Lön i handen": 150 000 - 34 000 - 55 000 = 61 000 kr.[br][br]Har fått olika förslag på hur man kan räkna ut det hela, t.ex. att man räknar skatten på summan som är kvar efter egenavgiften dragits osv...hoppas på att kunna få ett svar som verkligen stämmer  :)[br][br]En annan fråga, mitt syfte är att plocka ut 30 000 för att leva för, resten vill jag bara spara ihop för att t.ex betala av bolån. Finns det något smart knep för hur man tar ut det? Ska man ta ut allt månadsvis eller ska man behålla pengarna i firman ett tag. [br][br]Kommer ha lite småkostnader, men vill bara få en uppskattning om hur allt fungerar (ville inte krångla till det för mycket  :)).
1165
Med en enskild firma finns det inte så stora möjligheter att spara pengar i firman. Om du har ett kontrakt i den storleken du anger, så skulle jag fundera på att starta ett AB. Det ger dig lite större flexibilitet att smeta ut en sådan här inkomst över flera år, utan att behöva betala mer än normal inkomstskatt. Det är skillnad på inkomstskatt runt 30% och runt 50%. Det ger dig också möjligheter att ta ut en del som aktieutdelning, men betydligt lägre skattesatser. Det finns också möjlighet att åtminstone deltidsanställa fru eller sambo (samt barn över 16 år) och dryga ut deras inkomster upp till brytpunkterna i skattesystemet.[br][br]En så pass hög lön som du får med enskild firma gör också att du passerar alla gränser för socialförsäkringarna. Dvs, din pension blir inte högre av det här, inte din sjukpenning, inte föräldrapenningen eller en eventuell A-kassa. Det är på gränsen till småkorkat att ta ut så mycket pengar i lön om man inte måste, eller har det som varaktig inkomst resten av livet. (På tal om pension kan du sätta av en del pengar till pensionen och betala lägre skatt).[br][br]Jag tycker du skall gå iväg till någon bra revisionsfirma och diskutera lite med dem hur du kan minska din skatt och be dem visa med några exempel vad utfallet kan bli.
20
Enskild firma är billigare och enklare bolagsform att sköta än AB och funkar bra att börja med. Du har säkert mycket att tänka på som det är. När du kommit igång med ditt företag om ett par år eller så är det inga problem att omvandla din firma till ett AB. Om du vill lägga av och gå tillbaka till en vanlig anställning är det också enklare om du kör som enskild firma än som AB.[br][br]Du bör tänka på semester och pension i din kalkyl. Det finns i prinicp samma möjligheter att avsätta pengar till pension i en firma som i ett AB. Du kan även spara undan en del av din vinst i max 6 år i en periodiseringsfond, för att kunna dra nytta av detta under år då du har lägre intäkter. (Egentligen handlar det om att skjuta upp skatten för en del av vinsten.)[br][br]Tipset att kontakta en revisor för hjälp är nog inte fel.[br][br]Lycka till!
4
Ok vad bra, ska nog kontakta en revisor.[br][br]Tack för alla svar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.