Ej avdragsgill representation

450
Hur påverkar icke avdragsgilla inköp resultat och årsredovisning?

Om man äter en middag på 2 personer för 1000:- så får man bara dra 2 X 90:-+ m som avdragsgillt, resten får du inte lyfta moms på heller.

Men hur blir det i slutändan...
720
Det beror på vilken företagsform det gäller.[br][br]Kostnaden för enej avdragsgilla delen bokförs ju som vanligt så kostnaden är upptagen i resultaträkningen och i årsredovisningen om det är ett AB. [br][br]När man sedan deklarerar så återför man den ej avdragsgilla delen när man gör de skattemässiga justeringarna, det finns ju fler saker än just detta där det bokförda resultatet justeras för att komma fram till det skattemässiga resultatet. [br][br]Genom denna justering så kommer det skattemässiga resultatet att stiga med, i exemplet,  775 kronor.[br][br]I ett AB innebär det att bolaget måste betala skatt även för detta belopp dvs kostnaen blir ytterligare 217 kronor. I en enskild firma/HB däremot där du som privatperson får hela resultatet som inkomst blir det i praktiken  ingen skillnad om du har lagt pengar på en ej avdragsgill representation eller gått till ICA för att handla middagsmat hem för en vecka. Eftersom det skattemässiga resultatet inte påverkas av varken det en eller det andra av dessa två så får du som privatperson betala både skatt och sociala avgifter på beloppet.
450
Det gäller ett AB i detta fall. Men det blir Aktiebolaget som får betala mera skatt? inte ägarna?[br][br]Övriga sakerna gick in :nicka
589
1
Säg att du har en vinst i bolaget innan skatt på 100 000 kr.[br][br]Du har ej avragsgilla kostnader på 10 000 kr.[br][br]Då kommer du att skatta på resultatet 110 000 kr.[br][br]Dvs, istället för att skatten blir 28 000 kr, blir den 30 800 kr.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.