Skyldighet att redovisa bokföring?

3
Jag är aktieägare och styrelseledamot i ett AB. Vi är tre stycken som har startat bolaget. Nu är det så att styrelseordförande skött allt med bokföringen och jag har hittat lite skumma fakturor. Jag har begärt att få se bokföringen men styrelseordförande har totalt ignorerat mig. Jag har även begärt styrelsemöte och att få en balansräkning men även där verkar det inte hända så mycket eftersom det gått flera månader. Enligt aktiebolagslagen verkar han bryta mot lagen när han gör på detta sätt.Vad ska jag göra?
507
1
Bokföringen och bokslut m.m. är ju offentliga handlingar så vitt jag vet. Du kan ju bara ringa till Bolagsverket o begära en årsredovisning för några kronor. Fast i ditt fall kanske det är svårt då ni ej skickat in någon ännu.
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
10
Hej, [br] [br]Hm, verkar ligga en hund begraven. [br]Du bör omedelbart ta kontakt med de andra aktieägarna om detta. [br]Som styrelseledarmot och aktieägare har du all rätt att få se räkenskaperna. Om det finns några oegentligheter så måste ju dessa snarast upp på bordet, för alla parters skull. [br]Som ekonomiskt intressent har du ju ett visst intresse och som styrelseledarmot också ett visst ansvar. [br] [br]Lycka till.
30
danne: årsredovisningen är offentlig, däremot inte bokslutet eller bokföringen.
ww.ekonomikonsulter.se - Lär dig starta eget företag! Starta-eget-skola, ekonomiskola och bokhandel. Hitta ekonomikonsulter med avancerad sökfunktion.
720
Hur är aktiefördelningen mellan er? Kanske kan du använda dig av rätten till minoritetsrevisor. [br]Vad jag inte riktigt förstår är varför du måste vänta på att få se bokföringen och en balans och resultaträkning? Jobbar inte du också på företaget så att det bara är att titta i räkenskaperna? [br]Varför också vänta på att styrelseordföranden kallar till styrelsemöte, som jag ser det är det ända rätta att kalla till extra bolagstämma och där rösta bort honom ur styrelsen. En begäran m detta lämnas av en aktieägare(du) till en styrelseledamot (du) som på styrelsens uppdrag (du+den tredje ledamoten = styrelsemajoritet) kallar till stämman. [br]Om inte du vill ta en sådan öppen strid så bör du genast avgå ur styrelsen. Tänk på att än så länge har du bara riskerat ditt insatta kapital men sitter du kvar som styrelseledamot och bolaget gör "konstiga saker" så ansvarar du också för detta.
3
[quote="Redkon"]Hur är aktiefördelningen mellan er? Kanske kan du använda dig av rätten till minoritetsrevisor. [/quote] [br] [br]Aktiefördelningen är: [br] [br]20% (Jag) [br]60% (Styrelseordförande) [br]20% (Styrelseledamot) [br] [br][quote="Redkon"]Vad jag inte riktigt förstår är varför du måste vänta på att få se bokföringen och en balans och resultaträkning? [br] Jobbar inte du också på företaget så att det bara är att titta i räkenskaperna? [br][/quote] [br]Nej, jag pluggar för tillfället och har inte tid med att jobba, men nästa år tänkte jag sätta igång. Hur ska jag kunna se bokföringen och balansräkningen när det är ordföranden som sköter bokföringen hemifrån och jag har noll insyn? Dessutom har jag tjatat om att få se bokföringen i snart ett halvår. [br] [br][quote="Redkon"] [br]Varför också vänta på att styrelseordföranden kallar till styrelsemöte, som jag ser det är det ända rätta att kalla till extra bolagstämma och där rösta bort honom ur styrelsen. En begäran m detta lämnas av en aktieägare(du) till en styrelseledamot (du) som på styrelsens uppdrag (du+den tredje ledamoten = styrelsemajoritet) kallar till stämman. [/quote] [br]Jag har lite dålig koll på vad man ska göra eftersom jag var för naiv och trodde att styrelseordförande (som har erfarenhet) skulle visa oss andra hur vi skulle sköta bolaget. Men eftersom jag blev misstänksam började jag läsa på en del. Jag har ju begärt att ordföranden ska kalla till möte (vilket han väl måste enligt lag om jag begär det?) men jag har inte fått någon respons. Dessutom har vi en överenskommelse som säger att vi inte får rösta ut varandra ur styrelsen. [br] [br][quote="Redkon"] [br]Om inte du vill ta en sådan öppen strid så bör du genast avgå ur styrelsen. Tänk på att än så länge har du bara riskerat ditt insatta kapital men sitter du kvar som styrelseledamot och bolaget gör "konstiga saker" så ansvarar du också för detta.[/quote] [br] [br]Jag har inget problem att ta en öppen strid men det känns inte som jag kan göra så mycket när folk ignorerar/undviker konfrontation. [br] [br]Vore trevligt med lite förslag på vad jag ska göra. Finns det ingen risk att han får näringsförbud eller dyl?
10
Hej, [br]Jag rekommenderar att du under alla omständigheter kräver att få tillgång till allt redovisningsmaterial. Innan du har kollat detta så kommer dina misstankar att vandra runt i huvudet. Eftersom du också har ett visst ansvar som styrelsemedlem så är detta också en anledning. Du bör ju om inget annat skydda din egen rygg. Utan att veta er relation samt hur mycket pengar du lagt in/har i företagsvärde så hade jag tagit mig en allvarlig fundering på om jag skulle vilja vara med i detta bolaget. Hur skall ni i framtiden kunna samarbeta om det idag är så svårt.
7
I mina öron låter det som att du är på väg att bli blåst. Du har inte sett redovisningen, så du vet i nuläget inte om ditt satsade kapital finns kvar öht. Du sitter också i styrelsen, vilket gör dig medansvarig för vad som händer i bolaget, oavsett [br] [br]Låt honom/henne inte föra dig bakom ljuset för länge, då kan du bli medansvarig för hans/hennes fifflande med bolaget. [br] [br]Er överenskommelse att inte rösta bort varandra ur styrelsen är minst lika skum. Varför vill man ha en sådan överenskommelse till att börja med? [br] [br]Jag vill inte skrämma upp dig, men om någon gjorde så här, så är det något som är skumt. En hund begraven som nån sa tidigare.
488
Misstänker du att bolaget håller på med något skumt, och du inte får någon möjlighet att kolla upp saken: Anmäl till PRV att du går ur styrelsen, så riskerar du åtminstone inte att bli ansvarig för tex bokföringsbrott eller vad det kan finnas för oegentligheter i bolaget. Du har rätt att gå ur styrelsen utan att de andra behöver godkänna det.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.