Fortsätta eller lägga ner?

10
Jag startade upp min firma i Oktober 2009, nu har vi alltså varit igång i 7 månader och jag vet inte längre vad jag ska göra.

Hur länge är det rimligt att vänta på ngn lönsamhet i firman? Idagsläget går vi back och det verkar inte vilja vända. 🙁

Just nu vill jag bara skita i allt, motivationen är på noll!!

Om jag avvecklar firman, hur blir det då med de avtal firman har med tex hyresvärd? Är det då jag, som privatperson som får ta den smällen? (Har enskild firma)
223
[quote]Hur länge är det rimligt att vänta på ngn lönsamhet i firman?[/quote][br][br]Om ditt företag är i läkemedelsbranschen är det inte alls konstigt att vänta 10-12 år på lönsamhet. Du får allt ge oss lite mer kött på benen. Berätta om affärsidén, uppstarten, verksamheten, eventuella avvikelser från förväntat resultat (förklara varför) och vad du upplever inte fungerar.
1165
Det går ju inte bara att vänta på lönsamhet, man måste ha en plan, och en plan B och gärna en plan C också för hur lönsamhet skall uppnås.[br][br]När det gäller avtal och sådant i enskilda firmor så är det ditt personnummer som står som ansvarigt, så skall du lägga ned lär du få dras med en del förhandlingar om hur kontrakten skall avslutas och ta en del kostnader där.[br][br]Berätta gärna lite mer om din verksamhet, vad du gör och vad du vill göra, så skall vi se om det inte går att hjälpa dig att komma framåt. Det finns ganska många hundra års samlad erfarenhet av företagande på sajten med massor av uppstarter och turnarounds i olika skalor.
10
Ok...[br]Jag öppnade en hästsportbutik 2009.[br]Intresset hos folk var väldigt stort och jag trodde verkligen på idén.[br]Jag fick en lokal mitt i centrum, för en liten hyra (5500/månad) delar lokal med en ZOO-kedja, då vi hoppades att vi kunde dra folk till varandra.[br]Hästfolk har ju ofta hund, stallkatt osv...[br][br]Jag hade från början räknat på att jag behövde ca 500 000:- för att starta upp. Inredning, varor, kassasystem mm.[br]Jag fick dessvärre bara lån på 300 000:- [br][br]Med 200 000 mindre i bagaget, än beräknat, så gick ju pengarna åt omgående. Till allt vad det kostar att starta upp och skaffa sig ett lager.[br][br]Så från start så har vi legat på gränsen. De pengar som kommit in har gått till hyra+andra räkningar och utgifter.[br][br]Mina sk kunder, som tyckte att detta var en superidé, kommer in i butiken och säger: Åh vad roligt med en hästbutik här, det behövdes verkligen... Bla bla bla... Men handlar dom? Nej![br][br]Dom ger bara possitiv kritik ang mina produkter, att det är bra saker till bra priser. Men det hjälper ju inte mig när dom bara tittar och inte handlar.[br][br]Startade en webshop också, som jag anser det vara väldigt svårt att annonsera. Internet är ju sååå stort och hur ska jag nå alla.[br][br]Iom att jag fick 200 000:- mindre än beräknat så finns inte ekonomin för att annonsera ordentligt heller, varken webshoppen eller butiken.[br][br][br]Nu har jag dessutom fått en "bbluff-kund" på webshoppen. Lagt en rejäl order som jag nu har beställt saker till och fått hem. Sen hör jag inget mer av den personen. Så nu står jag med alla hans saker i butiken, samt en saftig räkning som ska betalas, men ingen webkund som är villig att betala för de saker han har beställt.[br][br]*OT- Jisses vad sidan "buggar" jag ser inte texten jag skriver, för scrollern hoppar upp hela tiden* Får fortsätta skriva senare får se om det är åtgärdat
1165
Jag tror att en hästsportbutik har sin bästa tid på sommaren, det är helt klart vanligare att alla hästtjejer här runt om där jag bor är ute och rider på sommaren (och nöter på sina saker) än på vintern.[br][br]Jag tror inte lånets storlek spelar så stor roll, du har ju trots allt butiken igång, och det låter inte som det ekar tomt där. Med de intäkter du haft skall du snarare vara glad för att du inte har större lån.[br][br]Hur marknadsför du dig idag? Hyr du in dig vid alla hästarrangemang i länet och står där med ett stånd för att marknadsföra dig och sälja saker? Om inte kan det vara en bra idé. Det handlar om att synas och pränta in i skallen på folk att de skall byta från det ställe där de alltid har handlat till dig som är ny.[br][br]Hur ser konkurrensläget ut? Köper hästfolket i din stad sina saker på annat håll, eller köper de inte alls?[br][br]Hur ligger webshopen till prismässigt, och hur ser den ut? Näthandel är känsligt.[br][br]Om man söker efter "ryktborste" på Google, kommer din webshop upp då? Om inte, så jobba med det som kallas SEO.[br][br]Det finns också olika s.k. affilliatenätverk man kan använda sig utav för att marknadsföra en webshop. Det är mest bloggare, men också föreningar och liknande som annonserar om din webshop, och så får de en procent på de inköp som kunderna gjort som de har förmedlat. Fördelen är att du bara betalat för resultat.[br][br]De kalkyler etc du gjorde innan du startade, vad bygger de på, och hur är utfallet i jämförelse med dem?
10
Vi har varit ut på en del tävlingar i närheten och sålt/visat upp våra saker.[br]Detta har hjälpt lite grann.[br][br]Men hur funkar det där med att komma upp på sökmotorerna? Hur skajag jobba då?[br]Söker jag på ryktborste, så dyker det ju upp hundratals med webshoppar och annonser, hur får jag min sida att synas i detta enorma internet-universum?[br][br]Jag försöker ju synas i diverse sammanhang. På större forum, bloggar osv.[br]Jag sponsrar vissa tävlingar på nätet för att synas.[br]Vi har sponsrat våra lokala ridklubbar ett flertal ggr, men nu känns det mest som att dom bara kommer ner för att få gratis-saker. Inte handla.[br][br][br]Men förklara hur jag ska arbeta med webshoppen, hur kommer jag högt upp i sökresultatslistan?
74
Jag undrar också hur webbshoppen ser ut. Jag handlar ruggigt mycket på nätet själv, men drar direkt öronen åt mig när en sida ser "hemmagjord ut". Likadant om man ska skicka bankkontonummer eller sätta in pengar på PG. (Okej, är det frågan om någon obskyr spelbutik så är det klart man har överseende, men inte när det gäller mainstreamprodukter.) Det ska vara internetbank eller PayPal.[br][br]Det finns väldigt mycket "kärlek" i den här branschen, alltså vi snackar om människor som har starka band till sin hobby. Kanske var det något sådant som fick dig att starta till och med? Jag tror att det finns en och annan som kan överföra en del av sin hästkärlek till din butik också, göra den till sin också. Jag skulle t ex överväga att på nåt vis leta rätt på en hästälskande företagsekonomistuderande som skulle kunna adoptera din butik som ett case för sina studier, uppsatser mm. Du bjuckar på alla siffror och hon/han på analyser och idéer. Och naturligtvis ska där finnas en belöning i den händelse allting vänder, i form av pengar, delägandeskap, aktier eller liknande.[br][br]Detsamma gäller andra tjänster du kan behöva. (Även om det enligt mina fördomar kan vara svårt att hitta hästälskande webbprogrammerare.) Leta hästkärleken! Dela drömmen! Dela vinsten![br][br]Och självklart ska du vänta tills du varit igenom årets försäljningstopp. Och helst hålla ut i 2 år så du kan jämföra nov 2010 med nov 2009 och se om det hänt nånting, om det tar sig. Om du har ork och råd vill säga.[br][br]Kursar du efter 2 år så är det INTE bortkastad tid, och kanske inte ens bortkastade pengar. Ditt nästa projekt kommer då garanterat gå bättre, då du fått examen från den tuffaste businesskolan i världen.
74
http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6kmotoroptimering
10
Jag vill tacka er här inne för alla era tips och uppmuntran :bravo[br][br]www.hastochponny.se där hittar ni webshopen och frågan om jag är nöjd med den? Nej, det är jag inte.[br]Det är en webshop som jag köpt från Euroshop iom att jag har deras kassasystem i butiken. Men jag tycker att jag får otroligt dålig support.[br]Jag kan inte designa den själv. [br][br]Jag är rädd för att webshoppen faktiskt ser B ut  :([br][br]Jag kan erbjuda mina kunder både paypal och faktura (via klarna) och avtal med auriga ang kortbetalning är på G.[br][br][br]Jag vet inte hur jag ska få shoppen att se mer proffsig ut, då det inte verkar finnas några som helst funktioner att använda sig av.[br][br][br]
74
Klart den kunde vara snyggare, men det är ju absolut inte så man bangar. Jag tror absolut inte folk blir "avtända" om de väl kommer dit och hittar sin grej till ett bra pris.[br][br](Teoretiskt sett kunde man ju ta reda på det genom att räkna antalet besök och dividera med antalet köp och sen jämföra med sina konkurrenter.)[br][br]Men ge för all del lite feedback till tjänsten du köpt! Det gör större skillnad än man tror. Och Visa är nog ett måste.[br][br]Jag stör mig lite på webbutiker där man måste registrera sig [i]innan man får fraktpriset[/i]. Fraktpriset skiljer sig ju mellan olika butiker, och säg att man jämför en vara på 5 olika butiker, orka registrera sig överallt. (Ser nu att det står under "Villkor/Frakt" och det är bra, det gör det inte alltid.)[br][br]Men som sagt, prio A och B är ju att folk ska komma till butiken öht. En bra fuling är att lägga upp dina grejer på Blocket, Tradera och liknande, för att på så vis utnyttja deras högre "sökmotorkraft". Det har en av dina konkurrenter gjort, och kommer därför upp som 5:e sökresultat![br][br]Jag har skickat din sida till en hästtjejsekonom jag känner, få se om hon reagerar på nåt :)
10
Tack så hemskt mkt för all din hjälp att kolla in sidan mm mm :D[br]Vi har lagt ut lite annonser på blocket och precis som du säger så hamnar vi ju högt upp på google när man söker på den specifika produkten vi annonserat med.[br][br]Jag tror dock att jag kanske varit dålig i mina ordval i annonserna, eller tänker jag fel om jag tror att det är bra att få med så många hästrelaterade saker som möjligt i annonsen, visst borde väl sökmotorn ta upp alla dessa ord då?[br][br]Blocket är ibland lite väl kritiska på annonserna har jag märkt, sist jag la upp en fick jag skriva om den 5 ggr innan den blev godkänd ???
2360
37
En billig men effektiv form för marknadsföring är visitkort för utdelning jämt. Själv använde jag ibland ledigt utrymme för reklam på mina. Det gav mycket god avkastning . Besstämmer du dig för att läggga ner så kan du ha firman vilande och ta upp andra produkter och kvitta vinst mot tidigare förlust. Bestämmer du dig för att ändå avsluta företaget kan du kvitta förlust mot inkomst. Du har även en gång rätt att begära A-kassa. Ersättningen är inte stor men så länge du inte har något annat är det något.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
223
[quote author=lars arenander link=topic=6981.msg32651#msg32651 date=1272232168][br]Bestämmer du dig för att ändå avsluta företaget kan du kvitta förlust mot inkomst.[br][/quote][br][br]Kvitta förlust mot inkomst? Berätta mer. Hur mycket? Hur länge?
78
2
[quote author=exitingsvillemo link=topic=6981.msg32622#msg32622 date=1272132074][br]Nu har jag dessutom fått en "bbluff-kund" på webshoppen. Lagt en rejäl order som jag nu har beställt saker till och fått hem. Sen hör jag inget mer av den personen. Så nu står jag med alla hans saker i butiken, samt en saftig räkning som ska betalas, men ingen webkund som är villig att betala för de saker han har beställt.[/quote][br][br]Jag kräver alltid förskottsbetalning för varor jag ska ta hem så jag inte råkar ut för såna här problem. Problemet kan dock fortfarande ske om han använder sig av distanshandels lagen men det är inte många som beställer hem, betalar och väntar länge om de verkligen inte vill ha produkterna.
44
[quote author=exitingsvillemo link=topic=6981.msg32588#msg32588 date=1272029484][br]Jag startade upp min firma i Oktober 2009, nu har vi alltså varit igång i 7 månader och jag vet inte längre vad jag ska göra.[br][br]Hur länge är det rimligt att vänta på ngn lönsamhet i firman? Idagsläget går vi back och det verkar inte vilja vända. :([br][br]Just nu vill jag bara skita i allt, motivationen är på noll!![br][br]Om jag avvecklar firman, hur blir det då med de avtal firman har med tex hyresvärd? Är det då jag, som privatperson som får ta den smällen? (Har enskild firma)[br][/quote][br][br]7 månader är inte särskilt lång tid. Vanligtvis kan man räkna med 12 månader innan det börjar löna sig. Som du säkerligen redan har märkt så är det mer utgifter än inkomster - och så är det vid starten av ett företag.[br][br]Jag tror det handlar om att våga satsa. Att inte bli rädd när det går lite back precis i början av företaget. Jag tycker verkligen inte du/ni ska lägga ner företaget - stanna kvar och kämpa. Se över ekonomin, vad kan dras ned, skaffa extrajobb för att få företaget att fungera.[br][br]Det finns massvis med saker du/ni kan göra för att få upp det på fötter. Att skaffa ett extrajobb som jag nämnde ovan är troligen det vanligaste.[br][br]Lycka till!
musician / composer
10
Extrajobb, fungerar inte eftersom vi ha butiken öppen och jag måste finnas där.[br]Det finns liksom inte timmar kvar på dygnet, tyvärr.[br][br]Jag vill fortsätta, men behöver mer kapital för att göra så. Jag fick ju inte hela mitt lån som jag ansökte om, men valde att satsa ändå på de jag hade. Resultatet av det blev ju att vi legat på gränsen från start. De pengar vi fick gick oavkortat till varor och inredning.[br][br]Jag funderar på om jag ska våga låna upp lite till (om banken går med på det) för jag håller ju helt med, den tid vi haft öppet är för kort tid för att få det att gå runt.
44
[quote author=exitingsvillemo link=topic=6981.msg33177#msg33177 date=1274431011][br]Extrajobb, fungerar inte eftersom vi ha butiken öppen och jag måste finnas där.[br]Det finns liksom inte timmar kvar på dygnet, tyvärr.[br][br]Jag vill fortsätta, men behöver mer kapital för att göra så. Jag fick ju inte hela mitt lån som jag ansökte om, men valde att satsa ändå på de jag hade. Resultatet av det blev ju att vi legat på gränsen från start. De pengar vi fick gick oavkortat till varor och inredning.[br][br]Jag funderar på om jag ska våga låna upp lite till (om banken går med på det) för jag håller ju helt med, den tid vi haft öppet är för kort tid för att få det att gå runt.[br][/quote][br][br]Eftersom du nämner "vi" så antar jag att det finns fler anställda eller delägare av företaget. Det [i]bör[/i] gå att skaffa sig ett extrajobb, om man kommer överens med de andra personerna i företaget.[br][br]Behövs all personal på plats varje dag - eller finns det kanske för många anställda? det kanske låter tråkigt men om du/ni inte är intresserade av ett extra lån på banken.[br][br]Ett annat alternativ är ju kanske att ta ett steg längre och eventuellt sälja dyr inredning och annat gällande företaget och införskaffa billigare. Hyran såg godtagbar ut tycker jag eftersom det var i samma byggnad som en ZOO-butik, eller hur det nu var.[br][br]Med tanke på lånet på 300 000:- så fattades det 200 000:- för det ni räknade med. Men min fråga blir då om du/ni gjorde en ny beräkning på de pengarna ni fick? eller körde ni bara igång utan att göra upp en plan på de 300 000 kronorna?
musician / composer
10
Att jag säger Vi är nog för att jag räknar med min sambo, men han har egentligen inget alls med företaget att göra, han har sitt jobb att tänka på.[br]Det är ju hans lön vi nu lever på, hela familjen.[br][br]Hade jag haft en anställd i firman, så hade ju problemet varit löst, då hade jag helt enkelt kunnat säga upp personalen och sparat en massa pengar där.[br][br]Men jag står helt själv i dagsläget.[br][br]Ang lånet, så gjorde vi en massa nedskärningar i budgeten, dock gjorde vi inte en så detaljerad budget som vi borde ha gjort.[br]Det är ju ngt som jag naturligtvis ångrar nu, men som är svårt att ändra på flera månader senare.[br][br]
44
Aha okej, nu förstår jag situationen helt.[br][br]Har du varit i kontakt med banken som du tog lånet av för rådgivning? I vissa fall kan de tillhandahålla dig en specialist som hjälper dig att fixa till saker.[br][br]En annan sak som kan vara lite mer komplicerad kan vara att ta in något externt företag som investerar i ditt företag, möjligtvis att de köper en viss procentuell del av företaget och du får då en delägare. Detta kanske inte alls är vad du är ute efter, men detta fall låter rätt så allvarligt.[br][br]Om man ska lyckas att få in ett annat företag krävs det då en fullständig budget och affärsidé som man kan redovisa - helt enkelt vara en god talare och övertyga dom att det är en investering för dom också.[br][br]Det sista du ska göra nu är att gripas av panik och göra saker du senare kommer att ångra, såsom stänga ner affären/butiken och sitta med skulder. Det låter som om du är villig att kämpa!  ;) Vilket är bra!
musician / composer
10
Jag ska kontakta banken och rådfråga lite där, kanske man kan få lite hjälp på traven.[br]Att ta in en delägare är inte alls främmande för mig just nu. Det är ju just bristen på kapital som är mitt problem.[br]Jag skulle behöva en summa pengar bara för att pumpa ut reklam.[br][br]Lite panik har man ju, när man har en familj att tänka på också. :(
44
Det låter bra att du tänker ta kontakt med banken. Vad som mer är intressant är hur mycket pengar du behöver för att få ut reklam? vart ska du annonsera (banners på nätet, posters på stan etc.?) Ett tips är att kontakta olika forum där inriktningen är djur, speciellt hästar i ditt fall.[br][br]Kanske kan diskutera med ägarna om du kan få en special deal för att få annonsera via deras forum/hemsida.[br][br]Tyvärr kan jag ej tipsa om några företag som kan tänka sig att investera i detta företag. Så, på med de snyggaste paltorna du har och ut och ragga!  ;) Sök annars mycket på internet, kan dyka upp någonting.[br][br]Testa att kontakta ALMI företagspartner och se vad dom kan ge för tips. Eventuellt ring runt till olika företag som hjälper [i]andra[/i] företag.
musician / composer
10
ALMI är redan kontaktade =) vi har möte inbokat nu snarast. Tyvärr är idag en sådan dag, där jag bara vill lägga ner alltihop :([br]En riktigt usch och fy dag med andra ord.[br]Vi får se om mötet med ALMI ger ngt.[br][br]Reklam har jag pumpat ut på de stora häst-forumen, samt även en del bloggar.[br]Annonser på blocket har jag lagt ut, fortfarande inget större som har skett trots det. Kanske är dags att acceptera att marknaden för produkterna helt enkelt är för liten. Det är ju ganska mkt konkurens också och tyvärr så är de ju dom med största kapitalet som vinner. Jag har hyra och räkningar att betala, kanske skulle slå igen butiken och prova lägga all energi på webshopen, samt ev bara ha en liten hemma-butik... [br][br]
44
Jag förstår att det känns tungt, hoppas att allt löser sig. Men jag har ändå en känsla av att du/ni inte ska lägga ner verksamheten helt - utan kanske istället göra sig av med själva butiken, precis som du nämnde, och köra på en webbshop.[br][br]Hur gick mötet med ALMI? gav det något vettigt resultat?[br][br]En sak du/ni kunde ha gjort i början var att gå via Arbetsförmedlingen och få stämpla under det första året och spara All inkomst i företaget, för att sedan kunde använda det ni tjänat för affären.[br][br]Är butiken i er ägo, eller hyr ni den?[br][br]/magnus[br][br]PS; Ge inte upp!
musician / composer

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.