Startsida
av Johan Olson
Johan Olson
VD på Business-Remedy Associates Sweden AB i Lomma
3 foruminlägg
13 artiklar

Senaste stödpaketet från Regeringen som blev klart idag gör att du endast behöver tre månader för att kvalificera dig för A-kassa och det räknas från den månad du anmälde dig. Går du med i mars är du alltså klar för A-kassa redan i sommar och det är en trygghet som inte bara kan kännas bra i dessa tider utan som alltid är en trygg bas att ha.

 

Är du företagare och driver eget bolag i form av enskild firma, aktiebolag eller handels-/kommanditbolag så har du som alla andra möjligheter att vara med i en A-kassa. Tidigare var det ganska ovanligt att egna företagare valde att vara med i en A-kassa men idag är det runt 100 000 som är medlemmar i A-kassan med eget bolag och det ger dig som företagare en extra försäkring i tider av kris.

Det finns som vi nu upplever tider då saker ställer till det för oss företagare och det är ofta det kommer plötsligt och utan större möjligheter att hinna ställa om. Dagens kris med Coronautbrottet är exceptionellt så klart men likväl en stor katastrof för många företagare. Det kan vara tryggt att ha en försäkring just för tider som detta och ett medlemskap i en A-kassa är då ett väldigt enkelt sätt att skydda sig mot ett totalt inkomstbortfall.

Jag talade med ett av ombuden från Småföretagarnas A-kassa och han menar att det finns all anledning att vara medlem i A-kassan, dels för att det är en trygghet för en själv och ens familj i det fall det skulle hända något oförutsett som stjälper ens verksamhet. Det behöver inte vara ett Coronautbrott utan kan likaväl vara att en större kund inte kan betala eller att man drabbas av en ny situation som gör att försäljningen sviktar eller kostnaderna skenar.

Som det ser ut nu kommer man att få uppemot 1200 kr per dag i ersättning från A-kassorna de första 100 dagarna mot tidigare 910 kr. Detta gäller fram till nästa år och är tänkt som en tillfällig höjning för att hjälpa de företag som drabbats av Coronakrisen. Även karensen minskas och reglerna för att få ta del är ändrat så att fler ska kunna ha detta som en räddning. Man behöver inte heller alltid avveckla sitt bolag för att vara berättigad vilket är en vanlig vanföreställning. Numera kan det räcka att lägga bolaget vilande för att kvalificera sig för a-kassa. I och med Coronakrisen slipper man också den tidigare femårsregeln för vilande bolag vilket gör att det är lättare även för de som tidigare haft bolaget vilande de senaste fem åren.

 

För att öka ditt skydd ytterligare bör du också anmäla dig till FORA. Det kostar ca 200kr/år som egen företagare men ger dig då tillgång till sjukförsäkring med mera som är en extra trygghet om du skulle bli sjuk. A-kassan är något dyrare men ger ju också en mycket stor trygghet för de ca 130kr/månad som den kostar. Så för drygt en och en halv tusenlapp kan du vara skyddad för både arbetslöshet och sjukdom. Dessutom är du med och påverkar utvecklingen på a-kassan och minskar gapet som tidigare varit så extremt stort mellan att vara anställd och att driva eget. A-kassorna för småföretagare arbetar dagligen med dessa frågor och stöttar oss företagare i kampen mot ett tryggare företagande och bara det är ju värt en dryg tusenlapp enligt mig.

Mitt råd är att skaffa dig denna försäkring redan idag! Vare sig du behöver den för Corona eller inte. Medlemskap i en A-kassa är helt enkelt bara en väldigt bra affär.

Johan Olson

 

SME Coach, Rådgivare och Mentor samt egen företagare sedan drygt 30 år.


Har du frågor om hur a-kassan fungerar? Ställ den här i forumet.


Visa kommentarer 7
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | för 1 år sedan
Vilken a-kassa rekommenderas när man är över 62 år respektive över 72 år? Har varit med i SmåA där man vid 65 år ”åkte ut” och inte fick fortsätta vara med i a-kassan.
| Anmäl | för 1 år sedan
Jag börjar bli riktigt orolig över allt negativt som jag hör om SMÅA.
Vet någon om det finns något samhällsansvar över att säkerställa att föreningar likt SMÅA, uppträder schysst?
| Anmäl | för 1 år sedan
Hej tyvärr tror jag alla a-kassor är begränsade till 65 år pga lagstiftningen rörande pensionsålder.
Det är ju förvisso sällan vi företagare pensionerar oss i tid 🙂 men i det fallet är det nog staten och inte A-kassorna själva som väljer hur de vill se på det hela... småföretagarnas A-kassa har ju fokus på just oss småföretagare men även de andra följer samma regelverk så tyvärr är det nog inget att göra...
Mer än att lobba politiskt och det är en annan diskussion och som vi ju alla vet tar långt tid men ibland är nödvändig!
| Anmäl | för 1 år sedan
Vilken A-kassa har det erbjudandet om 130/mån, fora för 200/ år samt en gräns på 3 mån? hittar ingen länk till den ansökan.
| Anmäl | för 1 år sedan
Smakassa.se där är kostnaden 128kr/ mån och fora.se där kostar företagare minimiavgift 200kr/år.
Övriga kassor skulle jag tro tar ungefär detsamma men dessa utgick jag ifrån när jag skrev artikeln!
Mvh Johan Olson
| Anmäl | för 1 år sedan
Vad tycker du om handläggningstiderna hos ex SMÅA?
Efter 2 månader fortfarande inga besked.
Det är inte den service en egenförtagare kan ha.

Vet du om man kan byta från SMÅA till Unionen och ändå få med sig 3 år som man betalat avgift, för att minimera 3 månaders gränsen?

Tack på förhand & Bästa hälsningar
Ewa
| Anmäl | för 1 år sedan
Usla är det enda man kan säga men det jag vet är också att de jobbar på det.
Tyvärr verkar det vara lång väntan hos alla... Regeringen meddelade också att de skjuter till mer medel för detta nu... förhoppningsvis kan det lösa lite av väntan...