Franchise är ett spännande affärskoncept och det finns både positiva och negativa saker att ta med sig om och när man funderar på att starta eget som franchisetagare.

Fördelar med franchise

 • Tillgång till ett komplett affärskoncept. Du behöver inte utforma rutiner för hur verksamheten ska drivas, eftersom alla detaljer redan är på plats.
 • Ett mindre risktagande då konceptet redan är testat av andra.
 • Det går snabbare att komma igång än om du startar ett eget företag med en egen affärsidé. Kontakter med leverantörer är redan knutna och du kan omedelbart börja ägna dig åt försäljning.
 • I paketet du betalar för ingår normalt utbildning, vilket innebär att vanliga misstag vid nyföretagande kan undvikas.
 • Du får tillgång till ett kommersiellt och socialt nätverk.
 • Du kan utnyttja stordriftsfördelar inom exempelvis marknadsföring trots att ditt företag är litet.
 • Du kan få stöd och råd från franchisegivare och kollegor.
 • I det löpande arbetet tar franchisegivaren på sig ansvaret för sortiment, marknadsföring och support. Du kan då koncentrera dig på kunderna.
 • I de flesta fall hjälper franchisegivaren sina blivande franchisetagare med kalkyler för investering och drift av verksamheten. Kalkylerna bygger på tidigare erfarenheter och kan exempelvis vara användbara vid bankkontakter.
 • I allmänhet krävs ingen högre utbildning, eftersom franchisetagaren erbjuds ett färdigt paket med bland annat affärsidé och marknadsföring. Kraven på förkunskaper är alltså mindre än när nyföretagandet sker på helt egen hand.

Nackdelar med franchise

   • Du får ge upp en del av din frihet som egen företagare. Inom franchising är det en viktig del av konceptet att hålla sig inom de uppställda ramarna.
   • Det finns mindre utrymme för kreativitet. Om du har stort behov av att experimentera och att testa nya idéer är franchising antagligen inte rätt typ av företagande för dig.
   • Som en del i en större organisation blir du beroende av andra. Om franchisegivaren eller andra kollegor missköter sig kommer det att gå ut även över din verksamhet.
   • Ett franchiseavtal är ofta komplicerat och innehåller många detaljer. Om du är dåligt insatt i den aktuella branschen är det risk att franchisegivaren utnyttjar sin position och utformar ett avtal som är mindre fördelaktigt för dig.
   • Du måste liksom andra egenföretagare räkna med en stor arbetsinsats, särskilt under uppbyggnadsperioden.
   • Du ger upp en del av din vinst mot tjänster från franchisegivaren som du inte kan styra över själv.

Följande för- och nackdelar är hämtade från SEB:s "Bli franchisetagare"

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

4 kommentarer
2013-02-18 17:05
Ja man får överväga fördelarna och nackdelarna som nämns i artikeln. Har personligen ingen erfarenhet av franchising men jag blev mer nyfiken efter denna intervjun. Överlevnadsgrad på ca 99,5 % säger en del. Ligger betydligt lägre när det gäller "traditionellt företagande".

Fler som har erfarenhet av franchising? Kommentera gärna!
Se mer...
Henrik
2013-02-17 20:28
Är skeptisk. Har drivit butik som FT i stor Svensk kedja. Jag var helt i händerna på huvudkontoret. Där är de anställda och får lön varje månad. Som FT var jag beroende av resultat varje månad. HK levererade inte rätt grejor och jag fick ta smällen. Kom sedan ihåg att HK kan säga upp dig om det går bra, för att själv ta över. Något som är intressant för höja börskursen på HK-bolaget. Du har ingen automatisk rätt till förlängt avtal. Jag vill påstå att det är högre risk att driva FT, först investera i flera år för att sedan riskera att bli utkastad, utan ersättning. Har kedjan ett bra koncept kan det vara bättre att kopiera det, slippa FT avgiften, förbättra det ännu en bit. Se mer...
2013-02-13 10:40
Oj, det var en trist historia men jag tror inte att det tillhör vanligheten. Men visst finns det risker med franchise och oseriösa franchisegivare. Det är nog viktigt att ta reda på och fråga runt så mycket som möjligt innan man tar beslutet att starta igång.

Är företaget nytt t ex?
Vilken hjälp får man?
Finns det andra som driver det redan - fråga dem hur det fungerar.

Läs mer om ämnet här
Se mer...
Håkan
2013-02-13 09:42
Har ägt två butiker som ingick i en större franchisekedja och det slutade med att jag jobbade dygnet runt utan att tjäna pengar. Den ena butiken gick bra och den andra gick dåligt, eller mycket dåligt. När jag till slut gick i konkurs så tog moderbolaget hand om butiken som gav vinst och den andra såldes ut med fagra löften om mer marknadsföring på orten. Detta hände inte och nu är samma butik inne på sin 5:e ägare efter mig på 10 år. Passa er för franchise är mitt råd. Bra blogginlägg för övrigt. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.