Din hjärna fungerar precis som sökmotorn Google; du skriver in en sökfras = fråga och trycker på sökknappen, och fram kommer en mängd mer eller mindre relevanta svar på din fråga. Fördelen med din hjärna är att du inte behöver trycka på någon knapp – du behöver bara ställa frågan. 

Dessutom är din hjärna uppfinningsrik och kan komma upp med väldigt kreativa och nyskapande svar, en funktion som ännu inte är lika väl utvecklad av Googles programmerare.

En fördel med Google är att svaren nästan alltid levereras direkt, dock beroende på uppkoppling och annat, medan din hjärna ibland kan vara lite trögare. Sådant du brukar tänka på ofta poppar upp snabbt, t.ex. om du är van vid huvudräkning räknar du snabbt ut svaret, medan sådant du tänker på sällan eller inte har tänkt på tidigare tar längre tid, t.ex. ”vad heter nu Honduras huvudstad?”, eller ”hur funkar den här nya mobilen?”. De senare frågorna kan kräva repetition, inlärning, omlärning och omstrukturering av hjärnans synapser. Därför kan det ta lite längre tid, men ha förtröstan, för medan du sover på saken, arbetar ditt undermedvetna sinne i det dolda med att processa fram ett svar på frågan du ställde.

Din hjärna svarar alltid på frågor! Konsten är att ställa rätt frågor; ResultatBaserade Frågor, RBF. Frågorna anger riktningen. Om du till exempel frågar din hjärna: ”Asch, varför kommer jag inte på det!?”, så kommer din hjärna att komma upp med en massa anledningar till varför du inte kan komma på svaret, men är det verkligen det resultatet som du är ute efter? Fråga hellre: ”Vad är svaret?”

I första artikeln frågade jag dig varför du vill uppnå ditt mål, varför det är viktigt för dig och varför du vill göra det du behöver göra för att nå målet. Kom du på några bra svar? Om inte, så fortsätt att fråga dig varför, om och om igen, för på så sätt gräver du fram dina djupaste värderingar. Kan du inte alls komma på något bra svar är det tveksamt om du ska satsa på att uppnå just det målet, eller?

Gilla läget nu

Tänk dig att du ska låta bygga ett hus, och att en byggfirma sätter igång att bygga huset. De tycker dock inte att de har tid att jämna till marken och gjuta grunden, och dessutom tycker de att det är både tråkigt och jobbigt. Därför förtränger de behovet av en jämn och solid grund och börjar istället direkt med att lägga tegelstenar. Det visar sig dock vara svårt att bygga upp raka och stabila väggar…
Det är en god idé att vara ärlig och sann mot sig själv med var man står idag i förhållande till sitt mål. Det är lika bra att acceptera läget som det är nu, för gör du inte det blir det onödigt svårt att uppnå ett fullgott resultat.

Det händer ibland att personer som är otränade och har dålig kondis inte accepterar det, för att det till exempel känns pinsamt att bara ”gåspringa” en kilometer i löparspåret. När de har fått för sig att börja träna sticker de istället direkt ut och springer en hel femkilometersrunda, för att sedan komma i mål helt utmattade, och med blodsmak i munnen svära på att de aldrig mer ska utsätta sig för detta igen. Om de mot förmodan fortsätter på samma vis kommer de sannolikt att skada sig på grund av överansträngning, och därmed tvingas att lägga av.

Nä, var istället tacksam för det läge du befinner dig i nu, för det finns alltid någon som har det värre. Oavsett var du befinner dig i förhållande till ditt mål kan du säkert alltid ta dig närmare det. Det kanske bara tar lite längre tid. ”Var tacksam för det du har, annars kan du inte vara tacksam för det du får”, var det en klok person som sa. Det är fullt möjligt att vara tacksam för det man redan har och samtidigt längta efter något mer eller annorlunda, jag lovar! Tacksamhet göder din inre till-motivation så det står härliga till!

Uppdrag

Skriv nu ner ditt svar på följande två frågor på ett papper:
Vad har du uppnått hittills som har lett dig närmare ditt mål? (Det finns alltid svar på den frågan.) Varför kan du vara tacksam nu för detta som du har uppnått?

Hur blir du lössläppt?

I nästa artikel visar jag dig hur du kan bli det

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.