Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se i Älmhult
91 foruminlägg
1374 artiklar
Att göra intrång på ett patent är ett åtalbart brott. Ändå gör många stora företag detta utan att bli åtalade. Patentintrång är ett brott där den som blir utsatt för det själv måste driva en civilrättslig och mycket kostsam process. En enskild innovatör har, med mycket få undantag, ingen möjlighet att värja sig mot ett storbolags försök att stoppa, skada eller ta över en innovation.

 

Resultatet blir att den som drabbats av patentintrång bedömer att det i praktiken är omöjligt att stämma den som gör patentintrång inför domstol, inte minst på grund av risken för stora kostnader. Denna bedömning tvingas man göra även när intrånget är tämligen uppenbart. Detta är ett hot mot det svenska innovationsklimatet och därmed i förlängningen mot framtidens arbetsmarknad. I dag ger staten ingen hjälp till innovatörer om ett storföretag gör patentintrång på deras uppfinningar. Det måste vi ändra på om vi vill stimulera intresse för att idéer ska patentskyddas.

Vi är många som delar uppfattningen att stora företag tar väldigt lätt på att göra patentintrång, just på grund av att de vet att uppfinnaren oftast inte har ekonomi att genomföra en rättsprocess. Om staten skulle ställa sig på den brottsutsatte innovatörens sida, med möjlighet till såväl professionell som finansiell hjälp i en rättslig process, skulle med stor sannolikhet storföretag, trots egna stora finansiella resurser, tänka till ordentligt innan de överväger ett patentintrång. Bara vetskapen om att uppfinnaren har skydd skulle minska antalet patentintrång.

Skydd mot patentintrång är en mycket viktig fråga. Att ha ensamrätt till sina produkter är ett av de viktigaste stegen för att bygga upp ett framgångsrikt företag.

Cecilija Simic Rihtnesberg (M)

Företagare, modedesigner och innovatör

Taggar:

Visa kommentarer 1
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
Anne-Christine Carlberg
| Anmäl | för 9 år sedan
Här uppmärksammas ytterligare en konsekvens som drabbar de små företagen. En lagändring borde skyndsamt tas fram om detta, likväl som när de stora företagen ofta väntar väldigt lång tid med att betala den lille företagarens fakturor! Vill vi ha fler små företag i Sverige så måste reformer göras!

Vid pennan Anne - Christine Carlberg