Finansminister Magdalena Andersson presenterade Finansdepartementets senaste prognos för det ekonomiska läget den 21:e juni. Hon sa: ”Vi har en fortsatt god utveckling av svensk ekonomi. Vi har en stabil tillväxt som går in i ett mer normalt läge, precis som vi förutspått”. Den 1 augusti meddelar dock kreditinformationsföretaget Creditsafe att antalet konkurser i sommar är det högsta som uppmätts sedan de påbörjade mätningarna 1998.

"Detta är den kraftigaste ökningen vi har sett på mycket länge. På sommaren brukar det vara relativ låg aktivitet sett till konkurssiffror, vilket gör detta till en oroväckande utveckling", säger Krister Jonsson, vd för Creditsafe.

Totalt gick 545 företag i konkurs i juli månad, en ökning med 48 procent från förra årets 369. Det är något som inte stämmer i regeringens information till allmänheten om svensk ekonomi, månaderna innan valet.

Vi har nu med fog anledning till att lyssna till Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson som i samband med Finansdepartementets prognos sa följande:

”Magdalena Andersson skönmålar hur det går för Sverige. Vi ser ett fördjupat bidragsberoende mitt i högkonjunkturen och det är väldigt allvarligt. Utöver det ser vi mörka moln på himlen, vi ser en lågkonjunktur framför oss och osäkerheten på bostadsmarknaden som riskerar att försämra svensk ekonomi.”

Även Cecilia Blomberg på Hallandsposten ser allvarligt på situationen:

”Regeringen gör sitt bästa för att blanda bort korten genom att prata om allt annat än BNP per person, som mäter välstånd. […] Nyligen sänkte regeringen sin tillväxtprognos för just detta mått från 1,9 procent till 1,4 procent. Enligt prognoserna kommer det att ligga på 0,9 procent de närmaste åren. Det är rent katastrofala siffror som får alldeles för lite uppmärksamhet. […] Faktum är att regeringens egen tillväxtprognos till och med ligger lägre än under de år som ledde fram till den stora krisen på 90-talet som skakade om Sverige rejält.”

Maktbegär verkar vara viktigare än sanningen

Frågan är om Samarbetsregeringen med Socialdemokraterna i spetsen är ärliga mot det svenska folket?

Uppenbarligen inte.

Men så är det också val och givetvis måste då ekonomin och företagandet i landet gå som en Tesla som Magdalena Andersson jämförde svensk ekonomi med den 21:e december 2015.

För sanningen är mindre viktig. Det svenska folket är nedprioriterade i förhållande till att få behålla makten och styra över oss.

I och med dessa varningstecken gällande den rekordartade ökningen av konkurser, samtidigt som Migrationsverkets prognoser de kommande tre åren är 300 000 nya migranter, alltså ett helt Malmö. Då är frågan: Hur ska detta bäras av Sveriges företagare och arbetare?

Det är inte omöjligt att Sverige står inför porten till en ny allvarlig kris där företagarna inte kommer att klara av sina marginaler, bland annat på grund av det ökade skattetrycket. Skulle utvecklingen börja galoppera ditåt, är vi riktigt illa ute.

Låt oss nu vara vaksamma.

John Knutsson

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2018-08-15 02:59
Sverige tog bort dubbelbestraffning typ 600 år efter alla andra länder och ni börjar undra nu att nått kan vara fel i Sverige..... varför inte inse att i Sverige är man mycket svårt skadade av koncensus-kultur och stockholmssyndrom
Och varför tog du Knut inte med att i väldigt många länder får 100% av alla som söker skuldsanering det beviljat, villkorat på 1års levande på existensminimum.

Jag undrar också varför alla mina insändare tas bort/blockeras här på Företagande?
även om jag skriver till redaktionschefen direkt?
Se mer...
2018-08-14 06:38
Det räcker väl att se på hur valutakursen utvecklats för att få svar på den frågan. USD över 9kr och EUR på 10,40
2018-08-06 13:05
Bra läsning, men tråkiga nyheter för den som lyssnat på propagandan.

Bostadsmarknaden ser lite mörk ut, ser att rätt många byggföretag i konkurs.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.