Det är inte lägligt att börja nätverka när du väl behöver ett stort nätverk. En grundregel är att lägga mest tid på att nätverka när du minst behöver det för att ha ett stort nätverk att nå ut i när du väl är i behov av det. Nina har nätverkat under 10 år och har idag ett av Sveriges största nätverk.

- Nu när appen ska ut är jag otroligt tacksam över mitt stora nätverk. Mina kontakter hjälper gärna till och de kommenterar, gillar och delar vidare, säger Nina.

Det är bra att nätverka både offline och online. Det personliga mötet är alltid viktigt. Det kan ske på ett event eller en lunch. Men att mötas online gör det så mycket enklare att bygga upp och behålla kontakterna. Där kan du skriva före ett möte och berätta att du ser fram emot att träffas, efteråt kan du enkelt följa upp med ett "tack". De sociala medierna kräver mycket tid, men de sparar också, med tanke på vilket stort nätverk du kan bygga av den tiden.

Det är viktigt med varaktiga, hållbara och goda relationer för att ha nytta av sitt nätverk. För att dina kontakter ska vilja hjälpa dig i framtiden gäller det att fylla på ditt konto genom att sätta in en deposition på nätverksbanken. Det gör du genom att hjälpa andra och att vara generös med kunskap, ett gott humör och god peppning. Tillexempel, låt inte alla dina statusuppdateringar på Facebook vara säljande och pushande utan bjud även på dig själv och tipsa om goda råd eller om andras goda råd.

- Jag brukar kalla det för nätverkskarma, det du ger får du tillbaka. Jag har varit generös och märkt att många har hjälpt till, säger Nina.

Efter att du har fått hjälp är det betydelsefullt att tacka och återkoppla om hur det har gått. Den hjälpande handen ska känna sig uppskattad och att den är en del av resultatet.

När du nätverkar i de sociala medierna, och tillexempel ber om hjälp med något, är det viktigt att du är tydlig med vad du vill. Tala om vad du gör, varför du gör det och vad du söker mer specifikt. Ska åhörarna testa, gilla eller dela?

- Det gäller att hjälpa andra att kunna hjälpa dig genom att tydligt beskriva vad du vill ha hjälp med, förklarar Nina.

Det är lätt att vara för försiktig när man nätverkar. Det gäller att hitta en balans, att ständigt vara synlig men inte allt för påstridig. För att lära sig kan det vara bra att titta på supernätverkare , de som är proffs inom branschen, och se hur dom gör.

Fem tips om att nätverka:

  1. Bygg en grund innan du behöver den.
  2. Nätverka både offline och online.
  3. Avsätt ordentligt med tid, under en lång tid.
  4. Tänk alltid win-win.
  5. Följ och ta lärdom av supernätverkare.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.