Naturligtvis har Amazon lyckats vara på rätt plats vid rätt tidpunkt med rätt produkt. Och en annan viktig del av framgångssagan är också att internetjätten har anställt superkompetent personal och stimulerat dem att göra fantastiska saker.

Ledarskapsprinciperna en viktig del av Amazons grundstomme

Peter Economy skriver för Linc Magazine att lyckokasten ovan bara är en del dundersuccén för världens största internetbaserade återförsäljare. Hemligheten bakom tror han i själva verket är Amazons 16 tydliga ledarskapsprinciper. Dessa riktlinjer skapades av grundaren Jeff Bezos för många år sedan och har följt med företaget genom vd-byten och andra förändringar.

Stordåd kräver tydliga riktlinjer

För att en organisation ska ha chans att bli riktigt framgångsrik är en uppsättning riktlinjer för cheferna en ovärderlig ledstjärna. Människor behöver en tydlig riktning för att skapa stordåd, därför är det ytterst smart av dig som vd att sätta upp en lista med ledarskapsprinciper. Och hur kan någon misslyckas genom att inspireras av Amazon?

Ta efter Amazons 16 ledarskapsprinciper:

Kundbesatthet

Skickliga ledare börjar alltid med kunden och arbetar energiskt för att tjäna och behålla kundens förtroende. Det gäller även att ha koll på konkurrenter, men kunderna ska komma i första hand.

Ägarskap

Ledare äger och de riskerar inga långsiktiga värden för kortsiktiga resultat. De agerar på hela företagets vägnar och säger aldrig "det är inte mitt jobb."

Uppfinna och förenkla

Ledare förväntar sig innovation och initiativ från sina team och hittar alltid sätt att förenkla. De letar efter nya idéer i sin omvärld och är inte rädda för att driva igenom nyskapande idéer, även om de väcker misstro i början.

Ha rätt ofta

Ledare har har starkt omdöme och goda instinkter, därför har de ofta rätt. De söker olika perspektiv och ifrågasätter ständigt sina övertygelser.

Lär och var nyfiken

Ledare strävar alltid efter att förbättra sig själva. De är nyfikna och vill utforska nya möjligheter.

Anställ och utveckla de bästa

Ledare kan identifiera exceptionell talang och låter dem gärna gå vidare i organisationen. Ledare utvecklar ledare och tar sin roll att coacha andra på allvar.

Insistera på högsta standarder

Ledare är orubbliga med att hålla höga standarder och höjer ständigt ribban för att driva sina team att leverera högkvalitativa produkter, tjänster och processer. Ledare är problemlösare och skickar inga misstag vidare.

Tänk stort

Ledare skapar djärva riktningar som inspirerar till resultat. De vågar gå sin egen väg och tänka annorlunda.

Handlingskraft

Handlingskraft är viktigt i affärer eftersom många beslut är reversibla. Risktagningen som medföljer är en naturlig del av ledarskapet.

Håll det enkelt

Uppnå mer med mindre. Begränsningar föder resurssnålhet, självförsörjning och uppfinning. Det är inget självändamål att öka personalstyrkan eller budgeten.

Förtjäna förtroende

Ledare lyssnar uppmärksamt och behandlar andra med respekt. De tror inte per automatik att deras team är bäst; de har som utgångsläge att vara i nivå med de bästa.

Dyk Djupt

Ledare agerar på alla nivåer och granskar ofta detaljerna. De tycker inte att någon uppgift är under deras nivå.

Ha Ryggrad; samtyck inte och var engagerad

Ledare är skyldiga att ifrågasätta beslut de inte håller med om, även om det känns obekvämt. Ledare är övertygande och kompromissar inte för den sociala sammanhållningens skull.

Leverera resultat

Ledare fokuserar på att de viktigaste åtgärderna för verksamheten levereras i rätt tid. De reser sig alltid efter misslyckanden och nöjer sig aldrig.

Sträva efter att vara jordens bästa arbetsgivare

Ledare arbetar varje dag för att skapa en säkrare, mer produktiv, högpresterande, flexibel och rättvis arbetsmiljö. De är empatiska och vill att andra ska ha roligt på jobbet. Ledare Ledare har ett åtagande för sina anställdas personliga framgång.

Framgång och storskalighet medför ett brett ansvar

Amazon startade i ett garage och är störst i världen nu. Men ödmjukhet och eftertanke är fortfarande ledord. Företaget strävar efter att börja varje dag med siktet inställt på att bli bättre för kunder, anställda och världen i stort. Ledare skapar mer än de konsumerar och lämnar alltid saker bättre än de fann dem.

Se även: 10 ledaregenskaper enligt Google som betyder mest

Lästips: 10 vägledande principer för gott ledarskap


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2024-03-12 23:04
Det skall väl vara irreversibla?: "Handlingskraft är viktigt i affärer eftersom många beslut är reversibla. Risktagningen som medföljer är en naturlig del av ledarskapet." /Göran
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.