Hur blir man mer självsäker?

Det är en vanlig fråga som många ställer.

Det är skönt att kunna känna sig självsäker. Detta oavsett om det handlar om att hålla tal, starta ett företag, träffa nya människor eller försöka ta kontakt med nya personer för att till exempel hitta en vän, pojkvän, flickvän eller en livspartner. Men det är få förunnat att få ha den känslan i alla stunder, en känsla där man är fullt självsäker.

Är du liksom många andra, lite osäker på dig själv ibland så finns här några tips du kan ta till.

Här är åtta förslag på hur du ändrar ditt tänkande för att bli mer självsäker, eller i alla fall få det att se ut som om du är bekväm i dig själv. Det är bra nog till en början.

Inse att de flesta människor inte tänker på dig

Självmedvetna människor oroa sig alltför mycket för vad andra människor tycker om dem. Saken är den att oftast tänker inte andra människor alls på dig utan de är självupptagna och tänker på sig själva och på sina problem och utmaningar. Att inse detta kan göra dig mer självsäker.

Du kan själv testa för att se hur mycket du tänker på andra människor du träffar och om de gör, säger eller agerar fel? Antagligen inte speciellt ofta. Så oroa dig inte för vad andra tänker om dig. Passa istället på att ta ett djupt andetag och slappna av. Det är ett bra steg mot att bli mer självsäker.

Sjunk inte ihop

Oavsett om du har ett starkt självförtroende eller inte så ser det ut som att du saknar självsäkerhet om du sjunker ihop. Försök att hela tiden påminna dig själv att sitta rakt så det blir en vana. Rulla axlarna bakåt, föreställ dig att någon drar i ett snöre från toppen av huvudet och höj hakan.

Agera som om du redan kan

Låtsas som om du redan har vanan och det beteende du önskar. Om du hade bra självförtroende, hur skulle du känna dig då? Föreställ dig den känslan så kommer självsäkerheten som ett brev på posten.

Missa inte: 14 steg till stärkt självförtroende

Ta bort alla negativa tankar om dig själv

Tänk positiva tankar och stäng ute de negativa tankarna om dig själv. Var uppmärksam på vad du säger till dig själv. Varje gång du tänker något i stil med "Jag klarar det inte" så tänk istället "Jag ska försöka mitt bästa. Jag fixar det." Denna attityd stärker din självsäkerhet.

Sätt upp ett mål och nå det

Ett citat från Thomas Carlyle lyder ”Ingenting bygger självkänsla och självförtroende som prestation.” Det ligger mycket i det. Välj något du ska uppnå. Det behöver inte vara något svårt eller stort mål. Ta t ex att du ska gå ner ett kilo på två veckor, eller läsa 10 sidor i en bok varje kväll, eller ringa 2 samtal varje dag i ditt företag för att skapa nya kontakter. Att sätta upp och nå små mål som dessa gör dig mer självsäker. Sen kan du efterhand välja större utmaningar.

Läs även: 5 övningar hur du stärker din självkänsla

Var inte så allvarlig

Vissa människor är naturligt mer allvarliga än andra men det är ändå viktigt att le. Lär dig att skratta och le. Även ett enkelt leende räcker för att locka andra att vilja vara nära dig. Gör leendet till en vana genom att få dig själv att le och skratta varje dag. Behöver du hjälp med att skratta? Sätt på en bra komedi eller gör något du tycker är väldigt roligt. Även om det kan kännas konstigt så kommer leendet naturligt efter ett tag. Studier har också visat att det är bra för hälsan även om man tvingar sig själv att le.

Hantera misstag med ro

Det är viktigt att kunna hantera misstag när saker inte blir som man tänkt. Trygga och självsäkra människor förstår att ingen är perfekt och att välden inte går under om något går fel, så försök att ta saker med ro. Om du gjorde ett misstag på jobbet så se till att lära från det och tänk att du ska försöka bättre nästa gång. Om du istället kom på dig själv med att säga fel så grubbla inte över det utan försök att skratta bort det. Du kan fråga dig själv: Hur viktigt kommer detta vara om en månad? Eller som en av de sju dvärgarna sjöng - vad gör det om hundra år när allting kommer kring?

Rör på dig och bli mer självsäker

Regelbunden motion och att må bra fysiskt ökar chanserna rejält för att känna sig mer självsäker. Hitta en form av aktivitet som passar dig. Ny forskning tyder på att det skulle räcka med några få minuters maxpuls om dagen för att få igång transmittorsubstanserna i hjärnan som skapar lycka och självkänsla. Eller laddar du din spelare med ett bra ljudband för personlig utveckling eller din favorit podcast och tar en lång och rask promenad.

”Självsäkerhet är smittsam. Precis som brist på självsäkerhet.” – Vince Lombardi

Så ett sista tips är att leta upp och umgås med självsäkra människor. De smittar av sig.


1 kommentarer
2013-10-08 10:04
En punkt som missades som är väldigt viktig är hur man som person tar kritik....
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.