WHO vill få makten över länders självbestämmande vid kommande pandemiutbrott. Sverige har fortfarande inte tagit ställning till pandemifördraget och det är oklart vad som gäller. Enligt nätverket Exit WHO måste Sverige ge sitt tydliga avslag snarast, medans Socialdepartementet menar att WHO kommer att lägga fram ett förslag i maj 2024.

– För att ändringarna ska vinna laga kraft i Sverige krävs godkännande av riksdagen i enlighet med 10 kapitlet i regeringsformen, meddelar presskommunikatören Natalia Santos på Socialdepartementet till tidningen Världen idag.

Heritage foundation beskriver WHO fördraget som ett försök att “utöka WHO:s makt, trampa på immateriella rättigheter och "rättvist" omfördela kunskap, teknologi och andra resurser.”

WHO utförde massvåldtäkter

WHO har varit i blåsväder flera gånger. Bland annat i Demokratiska republiken Kongo där våldtäkter i stor omfattning utfördes av WHO-medarbetare.

Våldtäkterna som WHO utsatte folket för skedde under ebolaepidemin 2018. WHO har erkänt och är villiga att betala 250 dollar vardera till offren. 250 dollar anser alltså WHO var en rimlig summa för att kompensera för en våldtäkt. För att få pengarna måste de drabbade dessutom först gå en utbildning eftersom WHO inte kan lämna ut pengar hur som helst, det bryter mot organisationens stadgar. Minst 20 WHO arbetare utförde aktivt dessa våldtäkter, alltså samma personer som var där för att skydda och hjälpa folket.

Över 280 våldtäkter anmäldes men mörkertalet är troligen stort. WHO:s räddningschef, Dr Michael Ryan, har sagt att anklagelserna om sexuella övergrepp i Demokratiska republiken Kongo sannolikt bara var "toppen av ett isberg". Detta är bara en del av problemen som "även speglar en kultur" inom organisationen menar han.

Flera experter kritiserar WHO då ingen har förlorat sitt jobb efter våldtäkterna. Någon offentlig rättegång är oklart om det blir. Pengar ska betalas ut till offren men ingen vet om eller när det sker.

Ledningen

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har starkt ifrågasatts.

En rad organisationer som arbetar med hälsa i Afrika skrev ett öppet brev till WHO med följande inledande text:

"Dr. Tedros Adhanom har upprepade gånger och på flera sätt brutit mot Världshälsoorganisationens (WHO) konstitution under sin tid som generaldirektör för organisationen. Hans oetiska och oansvariga uppträdande är ett hån mot FN-institutionens flaggskepp. Hans beteende misslyckas helt med att upprätthålla de höga krav på opartiskhet och professionalism som förväntas av honom. Att tillåta honom att fortsätta som ledare kommer att urholka inte bara WHO, utan även FN."

Tidningen Kvartal tar i sin granskande artikel om WHO upp problemen med den politiserade organisationen där Tedros flera gånger har hyllat kommunistkina och samtidigt talat illa om Taiwan. Men det verkar inte bara vara just Tedros som är problemet. “Klagomål på WHO för att driva en politiserad, ineffektiv och kroniskt underfinansierad verksamhet går mycket längre tillbaka än Tedros tid på chefsposten”.

Allt annat än en problemfri organisation med andra ord.

Bill & Melinda Gates Foundation den näst största bidragsgivaren till programbudgeten medan Sverige brukar hamna mellan tionde och tjugonde plats.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.