Videomarknadsföring, dvs när du använder videor för att marknadsföra dina produkter, tjänster eller webbplatser, är en het trend på Internet just nu.

Och när man tänker på Internet och video är det svårt att inte också tänka på YouTube, världens i särklass största videosajt. YouTube är inte bara ett kul ställe där du kan se skrattande bebisar, folk som snubblar och Britney Spears senaste musikvideo utan också ett utmärkt marknadsföringsverktyg för dig som företagare. Att marknadsföra dig där kan hjälpa dig att både bygga expertstatus inom din bransch och effektivt nå ut till dina kunder.

Video blir bara större och större när det gäller marknadsföring på Internet och här är fem anledningar varför:

  • Hjälper dig att bygga expertstatus
  • Engagerar besökarna på din webbplats och ökar konverteringsgraden
  • Ökar trafiken till din sajt
  • Jobbar för dig dygnet runt – på autopilot
  • Får dig att sticka ut från dina konkurrenter

Idag använder som bekant i stort sett alla Internet. Och väldigt många människor lägger en stor del av sin onlinetid på att titta på videoklipp.

Att ha en video där du uppmanar till någon form av handling kan vara mycket effektivt. Det sägs att ungefär 50 % av de som ser en video på nätet gör det du sagt till dem efter att de tittat klart – laddar ner en gratisrapport, klickar på din hemsideslänk, börjar prenumerera på ditt nyhetsbrev eller vad du nu vill att de ska göra. Därför kan videomarknadsföring hjälpa till att öka trafiken till din webbplats rejält.

Och visste du att ungefär 12 % av de som besöker en webbplats där det finns en video faktiskt köper något från sajten i fråga? Jämför den konverteringsgraden med den hos webbplatser utan video.

Varför är videomarknadsföring så effektivt?

Spela in film och använd som marknadsföringSvaret är att video har blivit det sätt som människor föredrar när de ska ta till sig information online. De lägger hellre 1-3 minuter på att se en video där du kort och kärnfullt presenterar ditt budskap än 10-20 minuter på att läsa en text. Vad föredrar du själv?

En annan anledning är att du inte bara kan ha dina videor på din webbplats utan också kan distribuera dem över hela Internet för att uppnå maximal exponering. Sajter som till exempel tidigare nämnda YouTube och Vimeo gör det mycket enkelt för dig att både hosta och sprida dina videor.

Dessutom kan du optimera dem så att de rankar högt på sökmotorer som Google och därmed syns bra för potentiella kunder. Tänk dig att någon i din stad söker efter dina varor eller tjänster på Google och så kommer din video upp i resultatlistan. Tror du att de skulle klicka på den? Med tanke på hur mycket större uppmärksamhet videor får i jämförelse med andra media på Internet är svaret ganska givet.

Dessutom kan videoklipp lätt bli ”virala”, dvs spridas vidare av de som tittar på dem. Som i sin tur sprider dem vidare till sina vänner och bekanta. Undersökningar har visat att ungefär 90 % av de som gillar en video på Internet tipsar andra. Föreställ dig hur mycket extra marknadsföring det skulle ge ditt företag – utan att du behöver lyfta ett finger!

Vilken typ av video passar dig bäst?

Vilken typ av video ska du då ha på din hemsida eller på YouTube? Det finns flera typer, och det bästa är att testa sig fram för att se vad som fungerar bäst. Här är ett par förslag:

  • Välkomstmeddelande - Introducera ditt företag och dina produkter/tjänster för besökarna på din webbplats. Varför inte ge dem en rundtur på företaget så att de lite ”insiderinformation” och en känsla av att de känner dig?
  • Utbildande ”hur-gör-man”-videor - Bygg en relation med din målgrupp genom att ge dem värdefull information som de faktiskt kan använda sig av i praktiken.
  • Intervjuer - Låt dina besökare lära sig mer om dig och ditt företag genom att göra intervjuvideor där du svarar på frågor som din potentiella målgrupp skulle kunna ha om din bransch. Antingen intervjuar du en kollega eller tvärtom.
  • Reklamfilmer - Sälj dina produkter eller tjänster online 24/7 – på autopilot. Precis som reklamfilmer på TV kan reklamfilmer på Internet användas för att kort och koncist marknadsföra det du säljer.
  • Referenser - Be dina nöjda kunder att spela in ett litet videoklipp där de berömmer dig. Att kunna visa upp videor med belåtna kunder kommer definitivt att öka din webbplats konverteringsgrad.

Prova alla typerna ovan eller bara en av dem. Huvudsaken är att du gör något – innan konkurrenterna hinner före. Och idag behöver du varken vara en fena på rörlig bild eller ha en jättebudget för att ditt företag ska kunna stoltsera med en professionell video.

Videomarknadsföring är en växande trend som är här för att stanna så se till att hoppa på tåget redan idag.

Lycka till!

Del 2: Så skapar du en proffsig video till ditt företag

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.